Salı, Nisan 22, 2008

PASTA YAPIMI İÇİN UYGUN DOLGU KREMALARI





Geçen hafta krema tariflerini tek bir yazıda toplayacağımdan bahsetmiştim. .


Pasta içine uygulanan bir çok krema var. Ben burada kendim bizzat denediğim kremaların tariflerine yer vereceğimden buradaki çeşitlilik zamanla artacaktır :).


  • KAKAOLU PASTACI KREMASI:

- 1,5 su bardağı toz şeker

- 3 silme yemek kaşığı un

- 6 silme yemek kaşığı mısır nişastası

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 1 lt süt

- 2 yumurta

- 1 pk vanilya

- 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI:
Tencerede yumurta ve şekeri tel ile iyice çırpın

Daha sonra un ve nişastayı ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.

Tuz, vanilya ve kakaoyu ekleyip bir süre daha karıştırın.
Ocağın altını yakıp azar azar sütümüzü ilave ederek kremayı pişirin.

Sıcaklığı azaldıktan sonra yine çırpma teli ya da mikser ile 5 dk. çırparak kıvam almasını sağlıyoruz.

  • PORTAKALLI KREMA:

- 1,5 su bardağı toz şeker

- 3 silme yemek kaşığı un

- 6 silme yemek kaşığı mısır nişastası

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 1 lt süt

- 2 yumurta

- 1 pk vanilya

- 1 portakal (beyaz kısmı kalmayacak şekilde soyulmuş)


YAPILIŞI:

Toz şeker, un, nişasta ve tuzu karıştırın.

Çırpılmış yumurtaları ekleyip iyice karışıma yedirin.

Ocağın altını kısık olarak açarak sütü yavaş yavaş ekleyin.

Bayağı koyu bir kıvam istiyorsanız sütü daha az kullanabilirsiniz. Ben tam 1 litre süt koymuyorum.

Koyulaşınca ateşten alıp içine vanilyayı, portakal suyunu ve portakalın kendisinide ufak ufak doğrayıp karıştırıp ılınmaya bırakın.

Portakalın iyice kremaya karışması ve pürüzsüz olması için mikserle bir iki dakika çırpın.


  • GANAŞ:

Bu dolgu malzemesini bir çok yerde kullanmanız mümkün, iç dolgu, pastayı sıvamak ve truffle yapmak için kullanabilirsiniz.


200 gr krema,

100 gr bitter

100 gr sütlü kuvertür çikolata

(Ya da sadece 200 gr bitter)


YAPILIŞI:

Kremayı bir kaba alıp ısıtın

Kaynama derecesine geldiği an ateşten alıp içine ufak ufak parçaladığınız çikolataları ekleyip yavaş yavaş karıştırıp eritin.

Bir kenarda ılınmaya bırakın.

Zamanla ganaş soğuyup koyulaşacak. Buzdolabında da bekletebilirsiniz. Eğer çok koyulaşırsa biraz ısıtırsanız akışkan hale gelecektir.

Düşük hızda mikserle kartıştırıp pastanızın içine ve dışına kullanabilirsiniz.



  • BADEM EZMELİ DOLGU:
Ben bu dolgu malzemesini yılbaşı pastasında kullanmıştım buradan bakabilirsiniz.

200 gr kuru kayısı
100 gr badem ezmesi

100 ml portakal suyu

Kayısı, badem ezmesi ve portakal suyunu rondoda iyice karıştırdıktan sonra pastanızın ara katlarına kullanabilirsiniz.

Badem ezmesi:
1 bardak su
3 bardak tozşeker
3 bardak toz badem

Su ve şekeri karıştırıp şerbet kıvamında kaynatın, ılınınca toz bademi ekleyip yoğurun. Hamurun kıvamına göre biraz daha badem eklemeniz gerekebilir.

  • KESTANELİ KREMA:
500 gr kestane

1/2 su bardağı toz şeker

200 ml krema

vanilya

YAPILIŞI:

Kestanelerin kabuklarını keskin bir bıçakla artı şeklinde kesin.

Su dolu tencereye koyup haşlayın.

Pişince suyunu süzün, kabuklarını soyup rondoda krema, şeker ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.

Buzdolabında bekletin.


DEVAM EDECEK .....

9 yorum:

Gönül dedi ki...

lilacım neyse birdahaki sefere senide görmek isteriz...canikom harika olmuş bu tarifleri verdiğin ellerine sağlık...sevgilerimle öpüyrum

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ferah'cım hangisini seçsem bilemedim :)Hepsi kulağa çok hoş geliyor, bu güzel tarifleri bizimle paylaştığın için çok teşekkürler! Devamını bekliyorum..

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim harika gorunuyor

gülriz dedi ki...

Ferahcığım, ne güzel toparlamışsın tüm krema çeşitlerini. Ellerine kollarına sağlık, devamını beklemekteyiz biz de :)))) Öperim yanaklarından çok çok

Tijen dedi ki...

Yani pasta yapınız mı demek oluyor şimdi bu? Yani ille de mutfağa girip pasta mı yaptıracaksın bize komşu? Aşkolsun yani!

Adsız dedi ki...

tm da şu pastalatrı ne kadardan satıyosunuz onuda yazın bı zahmet

Ferah Gülşen dedi ki...

Gönülcüğüm teşekkür ederim umarım faydalı olur herkes için. sevgiler,

Aslı'cığım bir şey değil yeterki birilerinin işine yarasın. teşekkürler.

Gülriz'ciğim mümkün olduğunca eklemeye devam edicem :), teşekkürler, öptüm canım.

Tijen'ciğim güldürdün beni ilahi :), yap canım ne olacak, hemde ne güzel yaparsın valla...

Adsız dedi ki...

nıye pastaların fıatını vermemekte ısrar edıyosunuz

Ferah Gülşen dedi ki...

isimsiz arkadasim ziyaretiniz için teşekkür ederim ama siz niye kimliginizi sakliyorsunuz? burasi siparis sitesi degil o yuzden pasta fiyatlarının burada aciklanmasi dogru olmaz ama ilgileniyorsaniz bir ozel email atarsınız oradan istediginiz soruya cevap verebilirim. Sonucta dunya sırrı degil elbet :).Her pastanin farkli bir emegi var dolayısıyla fiyatı da. genelde dilim basina fiyatlandırılır. lutfen fguven@yahoo.com adresime mail atın. saygılar,