Cumartesi, Ocak 19, 2008

CRAZY FOR CHOCOLATE? : YESSSSSS :)



Geçen hafta bir gün Damloş'u yuvaya bıraktıktan sonra eve dönmek istemedim, Akmerkez'e gitmeye karar verdim ve evde kitap okumaya fırsat bulamadığım için uzun zamandır rafta bekleyen Elif Şafak'ın yazdığı bir otobiyografik roman olan Siyah Süt'ü de yanıma aldım.

Henüz açılmamış olan Akmerkez'in önünde biraz bekledikten sonra yemek katına çıkarak güzel bir kahvaltı ettim ve sonrasında çıkardım kitabımı okumaya başladım. Anne adayları ve annelerin okuması gereken bir kitap olarak düşünüyorum. Doğum sonrası depresyon ve anneliği anlatıyor. Yazarın tanımlamasıyla "Siyah Süt kadınlığın, kadınların hayatının kasvetli ve karanlık ama son tahlilde geçici bir dönemiyle ilgili. Birdenbire gelen ve geldiği gibi hızla dalgalar halinde çekile çekile giden bir haletiruhiye burada incelenen. Annelik dünyanın en yaşanılası, en muhteşem lütuflarından biri; güzel ki hem de nasıl. Öylesine benzersiz, öylesine kıymetli... aynı zamanda çetrefil, karmaşık ve kimi zaman hayli ağır." Aksini söyleyen var mı?

O gün okuduğum 50 sayfayı henuz geçemedim. İlk fırsatta aynı şeyi yapmayı düşünüyorum. Evde her zaman yapacak başka işler çıktığından artık sabahları bir yerlere giderek kendime vakit ayırmaya karar verdim.

Sonra kendimi kaybettiğim, çok keyifli vakit geçirdiğim Remzi Kitabevi'ne gittim. Çok satanlara şööyle bir göz gezdirdikten sonra rotayı tabiki yiyecek kitapları bölümüne çevirdim. Kendimi alamayarak elim kolum dolu kitaplarla mini cafesinde oturup inceledim. Hangisini alacağıma karar vermek zor oldu ama sonunda Crazy for Chocalate 'ta karar kıldım. İçinde bulunan tarifler beni mest ettiği için mutlu bir şekilde çıktım oradan. Biran önce eve gelip içlerinden birini yapmak için sabırsızlanıyordum. Ertesi günü ziyaretimize gelecek olan ablacığım için Çikolatalı Dilim Cheesecake i gözüme kestirdim. Uzun zamandır cheescake yapmadığımı farkettim bu arada. Halbuki en çok sevdiğim tatlılardan biridir.


Gerekli malzemeler:

200 gr Kakaolu bisküvi (Ben Ülker'in Damla çikolatalı Başak bisküvisini kullandım)

80 gr erimiş tereyağ

100 gr damla çikolata


Dolgu için:

375 gr krem peynir

125 gr şeker

3 yumurta

150 gr erimiş beyaz çikolata


üstü için:

150 gr bitter kuvertür

160 gr krema


Fırını 180 dereceye ayarlayın. 20 x 30 cmlik dikdörtgen fırın kabını yağlayıp kabın kenarlarından taşacak şekilde parşömen kağıt serin.

1. Bisküvileri ufalayıp bir kapta yağla karıştırın ve fırın kabının iyice yayın. Üstüne damla çikolatalarından serpiştirin.

2. Dolgu malzemesi için, mikserle krem peyniri yumuşayana kadar çırpın, şekeri ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Yumurtaları birer birer ekleyip karıştırın. Benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolatayıda karışıma ekleyin ve hepsi iyice karışana kadar çırpın. Kalıba eşit olarak yayın ve 30 dk pişirin. Soğuttuktan sonra buzdolabına koyup sertleşmesini bekleyin.

3. Çikolata ve kremayı bir kaba alarak benmari yöntemiyle çikolata eriyene kadar karıştırın. Soğuyup koyulaşınca cheesecakein üstüne döküp kaşıkla veya bıçakla şekil vererek tekrar buzdolabına koyun. Bir gece ve ya en az 4-5 saat bekletin.

16 yorum:

Unknown dedi ki...

İçi dışı bol bol çikolatalı daha ne isterimki. Hemen mutfağa gidip yapasım geldi ama evde krem peynir yerine labne var. Nasıl olur acaba?
Sevgiler
Selda

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmmm,
Çok güzel görünüyor, tadını da sen biliyorsun:) Cheese cake olsun da çikolatası bol olsun. Daha ne ister ki şu Rapunsel:))
Ellerine sağlık Ferah'cım,
Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Ferah'cığım,çok nefis olmuş C.cake'in.Buradan beni imrendirecek kadar var..Ellerine sağlık canım.Ayrıca kararın için tebrik ederim seni.Lütfen uygulamaya devam et..

Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmmmmmmmmm çok lezzetli görünüyor canım. Ellerine sağlık. Kitabın içini de çok merak ettim ayrıca. :P

Ferah Gülşen dedi ki...

selfservis- Yorumun için teşekkürler canım. Ben ilk cheesecakele tanıştığım zamanlarda amerkada yaşayan bir arkadaştan basit bir tarif almıştım onuda lanbneyle yapıyordum diye hatırlıyorum ama o tarifi kaybettim maalesef. Ama tadı harika ve çok hafifti. Ama şimdilerde gördüğüm tüm tariflerde krem peynir var. de güzel olur diye düşünüyorum aslinda ama senide yanılmiyim. Gerçi ben bu cavabı yazana kadar sen gidip krem peynir almışındır bile :). Sevgiler,

Kızılcık şurubu - teşekkürler canım

Rapunsel'ciğim- Tadını sana dediğim gibi yoğun çikolatalı olduğu için biraz bayıcı bulmuştum ilk gün, ama ertesi günü bekleyince çok daha güzel geldi ama bir de çok dolu bir miğde olmaması gerekiyor bu güzellik için :). Teşekkürler canım.

Gül'cüğüm - tarifi beğendiğin için ve beni desteklediğin için çok teşekkür ederim. Gerçekten o zamana çok ihtiyacım var. Aslında çalışan bir bayan olupta 3 senedir evde olmak biraz boğmaya başladı beni. Damla'nın yuvaya başlaması benim için çok iyi oldu. Onun için süper oldu tabii :)).

Burçin'ciğim - ah kitabın içini de görsen :). ama o tarifleri tek tek yapacağım bilesin. Teşekkürler canım.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

ellerine sağlık nefisss

Cafe Gusto dedi ki...

Nefis olmuş.Ellerine sağlık.Cheesecake çok severek yerim ama bizim evde pek sevilmiyor.O nedenle şöyle zevkle yapamıyorum...sevgiler...

Adsız dedi ki...

Harika görünüyorlar benım gibi cheesecake canavarı olan biri için harika bir tarif.Sevgiler

Ferah Gülşen dedi ki...

Semra'cığım - teşekkür ederim. sevgiler

cafe gusto - Senin sevipte ev ahalisinin sevmediği bir şey olması çok kötü oluyor gerçekten. Özene bezene yapıp yiyemiyorsun. Teşekkürler.

Bal kabak - tarifi beğendiğinize sevindim. Ziyaretiniz için de teşekkürler.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Ferah
cheesecake çok güzel duruyor, tarif de çok aklıma yattı ama ben limonlu cheesecakeleri seviyorum:)
Ben de bir sürü yabancı pasta kitabı almak istiyorum. Biliyorum içlerinden kaçını yapabileceğim, yapsam evdekilerden yapardım ama heves işte. Kitapları alıp baştan sonra tekrar tekrar bakmak bile yeter.

İLKAY dedi ki...

Ferha'ım bu bu bu nedirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ya nefis görünüyor........lezzeti naslıdır kim bilir.....
ellerin dert görmesin canım .....
Sevgiler,
ilkay

Ferah Gülşen dedi ki...

Pınar'cığım ziyaretin için teşekkür ederim. Bend easlında mayhoş tatları daha çok severim helede cheesecake daha çok yakışıyor. Mesela bunu bir daha yaparsam üzerine limonlu glazür hazırlıycam. Sanırım o yoğun çikolata tadını bastırır. Dediğin gibi çoğu kitap ve tarif öööyle duruyor ama ara sıra bakmak insanın hoşuna gidiyor bir fikir veriyor işte. Sevgiler,

İlkay'cığım - valla yaptık bi şey işte:). Beğendiğine sevindim. Sevgiler,

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Cheese cake'iniz nefis görünüyor, ellerinize sağlık :) Siyah Süt'ü geçen haftasonu aldım ve elimden düşürmüyorum, işteyken akşam eve gidip kitabı okuyacağım dakikaları iple çekiyorum - anne adayı olmaya karar vermeden önce fikir sahibi olmak için sanırım :)

cennebazz dedi ki...

ferah hanımmmmmmm harika bir tarif bu.bayıldım,eminim lezzeti de mükemmeldir.ellerinize sağlık.sevgilerimle duygu...

Unknown dedi ki...

CRAZY FOR CHOCOLATE KİTABINI NERDEN ALABİLİRİZ İNTERNETTE BAKTIM AMA BULAMADIM YARDIMCI OLURMUSUNUZ?