Pazar, Kasım 18, 2007

KONSEPT DIŞI BİR TARİF: TİSSİYE


Konseptle alakası yok ama bu güzel tadı sizinle paylaşmadan geçemedim.

Yugoslav göçmeni bir ailenin kızı olarak ilk yöresel yemekler tarifim bir arap ülkesinden. Uzun seneler önce evlenip Şam'a yerleşen halamın ardından kader ağlarını ördü ve halamın eltisinin oğluyla ablam evlenerek Şam'a yerleşti. Hasret gidermek için her yaz yeğenlerimle beraber gelip yaz boyunca bizimle oluyorlar ama yetmiyor bu, ne onlara ne bize. Ama hayat böyle herkes bir şeylere hasret yaşıyor bu dünyada. Kimi ailesine, kimi evladına, kimi eşi dostuna, kimi hayallerine. Biraz efkarlandım mı ne?

Neyse biz gelelim yemeğimizin tarifine. Özellikle mantı severler, sarımsaklı yoğurtlu lezzetleri sevenlere tavsiye ederim. Ablam her yaz geldiğinde en az iki kere yaptırırız ona. Bu sefer ablamın gelmesini beklemeden ben kendim denemek istedim.

Gerekli malzemeler:

5-6 adet lavaş ekmeği (marketlerde satılan yuvarlak olan, eğer fırından ve ya kebapçıdan alınmış uzun lavaş ekmeği olursa 3-4 adet yetebilir)

1.5 su bardağı haşlanmış nohut

yarım su bardağı tahin

6 - 7 tepeleme kaşık yoğurt

3-4 diş sarımsak

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

tereyağ

tuz

Hamarat hanımlar lavaş ekmeğinide evde yapmak isterse onun tarifi şöyle.

Malzemeler:
2 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığından biraz az tuz
Yarım su bardağı su
Biraz şeker

Ilık suda yaş mayayı eritip 10-15 dk. bekletin.Sonra iki su bardağı un,tuz ve şeker ilave ederek yoğurun.Küçük küçük bezeler oluşturup açın.Teflon bir tavada tek tek pişirin.

Ben bu tariften lavaş ekmeğini tantuni yapmak için denemiştim. Çok güzel oldu. Çok zahmetlide değil yapması.


Lavaş ekmeklerini ufak ufak parçalayın. Bir tepsiye dizerek fırında hafif kavrulmalarını sağlayın. Çıtır olmaları gerekiyor. Arada karıştırın. Diğer yandan sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın ve tahini ekleyin. Siz kendi damak tadınıza göre sarımsak, tahin ve yoğurt ayarını yapabilirsiniz.

Püf: sarımsak kabuklarını kolay soymak için üzerine bıçağın sapıyla bastırıp hafif ezin. Kabukların hemen soyulduğunu göreceksiniz.


Lavaş parçalarını servis yapacağınız tabağa yayın üzerine haşladığınız nohutları dökün birazda nohutları haşladığınız sıcak sudan üzerlerine gezdirin. Lavaşların ıslanması ve sıcak olması gerekiyor. Gerekirse bu aşamada fırında ya da ocak üstünde ısıtın. Fıstıkları bir iki yemek kaşığı tereyağında renkleri değişene kadar kavurun. En son tahinli yoğurdu nohutlu lavaşların üzerine döküp fıstıkları tereyağıyla birlikte en üste gezdirin.

Umarım beğenirsiniz.


Sevgilerimle.

4 yorum:

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ellerine sağlık lilacığım,
Göçmen tarifleri derken nerelerde bulmuşssun kendini.
Ama bir mantı sever olarak denenecekler listesine girdi bile:))
Tabii bizim kuru mantılarımızı da unutmamak lazım, biran önce yapıp eklemeli sayfaya, iyi aklıma düşürdün şimdi:))
Sevgiler....

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

bu arada benim annem arnavut göçmeni, boşnaklık da yok değil gerçi, her telden, her dilden anlayacağın:))

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık... Ne kadar orijinal ve lezzetli görünüyor.

Yemekbahane dedi ki...

İlk kez geldim bloğunuza ve çok keyif aldım okurken ...
Elinize sağlık herşey çok güzel gözüküyor.

Sevgiler
Müge