Cumartesi, Kasım 03, 2007

BEBEKLİ PASTA


Bayram sonrası Damla'nın ikinci kez doğumgününü kutlamak istedik. Beraber kutlayamadığı bir kaç arkadaşını çağırdık. Tabii iş başa düştü. Kızımın ikinci pastası daha süslü ve özel olsun istedim. Damla'nın bir bebeğine şeker hamurundan elbise yaptım ve ona eşlik edecek çiçekleri 3 gün önceden hazırladım. Sonuç pek fena olmadı. Kekini ve kremasını kakaolu olarak hazırladım ve böğürtlenle çikolata parçaları ekledim. Keki için annemin yıllardır uyguladığı pratik kek tarifini uyguladım. Pasta için güzel bir ıslak pandispanya oldu. Güzel kabardığı için de kolayca üçe bölebildim. Krema tarifinide Burçin'in (http://www.burçinindenemeleri.blogspot.com/) sayfasından aldım ve çok memnun kaldım.
Hemen tarife geçiyorum. Krema tarifini Burçin'in sayfasından aynen kopyalıyorum.
Fırınımızı 180 dereceye ayarladıktan sonra kalıbımızın tabanını ve kenarlarını margarinle fırça yardımıyla yağlayıp parşömen kağıdını koyuyoruz. Ben geçen hafta Eminönünde ki Nüans'tan aldığım 23 cm lik tepsiyi kalıp olarak kullandım. Yabancı bir web sayfasında ve bir yemek programında pasta yaparken parlak yuvarlak derince tepsiler kullandıklarını gördüm. Teflon kalıplara göre bunlarda kek pişirmek daha iyi sonuç veriyormuş. Onunda resmini bir ara çekip koyucam.
KEK:
4 yumurta
4 fincan şeker
3.5 fincan un (sade kek için 4 fincan)
1 tepeleme fincan kakao
1 fincan sıvıyağ
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Önce yumurta ve şekeri pürüzsüz ve beyaz bir hal alana dek çırpıyoruz. Sıvı yağı ekliyoruz. Eğer daha kuru bir kekiniz olsun istiyorsanız yağ eklemeyebilirsiniz. Ben ıslak nemli kekleri sevdiğim için sıvı yağ ekledim. Başka bir kapta elediğimiz un, kakao, vanilya ve kabartma tozunuda karışıma ekleyip kalıba döküyoruz. Yaklaşık 30-40 dk pişiriyoruz. Kürdan yardımıyla içinin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Mümkünse ilk 25 dk fırını açmayın.
KAKAOLU PASTACI KREMASI:
1,5 su bardağı toz şeker
3 silme yemek kaşığı un
6 silme yemek kaşığı nişasta (ben mısır nişastası kullandım)
1/2 çay kaşığı tuz
1 lt süt
2 yumurta
1 pk vanilya
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
Tencerede yumurta ve şekeri tel ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra un ve nişastayı ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Tuz, vanilya ve kakaoyu ekleyip bir süre daha karıştırıyoruz. Ocağın altını yakıp azar azar sütümüzü ilave ederek kremamızı pişiriyoruz. Sıcaklığı azaldıktan sonra yine çırpma teli ya da mikser ile 5 dk. çırparak kıvam almasını sağlıyoruz.
Keki pasta yapımından bir gün önce pişirip streçleyip bekletmek özellikle katlara bölmek açısından önemli. Pastanızın kremasını hazırlayıp soğuduktan sonra, bir kat kek bir kat krema ve böğürtlen ya da frambuaz, vişne zevkinize göre çikolata parçaları şeklinde pastanızı sonlandırıyoruz. Üzerine şeker hamuru çalışmadan önce buzdolabında 3-4 saat bekletirseniz kremanın tadı ve kıvamı daha bir oturmuş olur. Hatta geceden yapıp ertesi gününe bekletirsiniz daha iyi sonuç alırsınız diye düşünüyorum. Afiyet olsun!...
Dip not: Pastayı şeker hamuruyla kaplayıp süsledikten sonra maalesef buzdolabına kaldıramıyoruz eğer çıkar çıkmaz tüketecekseniz sorun yok. Çünkü buzdolabından çıkınca terleme yapıp yumuşuyor.

2 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Blogun hayırlı uğurlu olsun Ferah'cığım. Güzel paylaşımlar diliyorum. Kremadan memnun kalmana da çok sevindim.

Not olarak 1/2 çay kaşığı tuzun yanındaki 1 silinmiş sanırım /2 çay kaşığı gibi görünüyor. Bilgin olsun canım :)

Ferah Gülşen dedi ki...

Burcin'cim ziyaretin için teşekkürler. Hemen düzeltiyorum :)