Pazartesi, Şubat 04, 2008

KENDİLERİNİ CUPCAKE ZANNEDEN AYVALI MUFFINLER :)


Geçen hafta muffin yapmak istedim, elmalı mı ayvalı mı yapsam diye karar verememiştim sonra sevgili Burçin'in sayfasinda o muhteşem elmalı muffini görünce ben de değişiklik olsun diye ayvalida karar kıldım. Uzun zamandir yenmeyi bekleyen ayva vardı hem onuda değerlendirmiş oldum.
Her zaman yoğun nemli bir dokusu olduğu için cupcakeleri tercih ederim, muffinlerin tadi nedense yavan geliyor. Bu tarifte de fazla kakao yok çikolata yok, pişince bu böyle olmayacak bir şeyler yapmam lazım derken üzerine erimiş çikolatayla süs yaptım. Bu tarz süsler genelde cupcakelere yapılır ama bu muffinleri biraz havaya sokayım hemde ağzımız daha bi şenlensin dedim :). Eh tadı böyle daha iyi oldu gerçekten.



Tarif Dr. Oetker'a aittir.
Gerekli malzemeler:

Ayva korokanı:

130 gr (1.5 çay vardağı) toz şeker

2 subardağı küp şeklinde doğranmış ayva

Hamur:

125 gr yumuşak margarin veya tereyağı (ben tereyağ kullandım)

1 paket vanilya

3 yumurta sarısı

275 gr un (2.5 su bardağı)

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı kakao
50 ml süt
3 yumurta akı


Yapılışı:
-Fırını 170 dereceye ayarlayın.
-Krokan için, şekeri geniş bir kaba alın, kısık ateşte karıştırmadan şeker eriyip bal rengi olunca ayvaları ekleyin hızlıca karıştırıp yağlı kağıda döküp yayın ve soğuması için bırakın. Soğuyunca ayva küplerini birbirinden ayırın.



- Tereyağını mikserle 5 dk çırpın, toz şeker ve şekerli vanilin ekleyip çırpmaya devam edin.

-Yumurta sarılarını teker teker ekleyip çırpın.

- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyip diğer karışıma ekleyin. Sütüde ekleyip 2-3 dk daha çırpın.

-Başka bir kapta yumurta beyazlarını mikserle kar haline gelinceye kadar çırpın ve tahta bir kaşıkla hamura ekleyin .

-Ayva küplerinin yarısını hamura ekleyi muffin kalıplarına 2/3 si dolacak şekilde paylaştırın en üste tekrar ayva küplerinden koyup 170 derecede pişirin.

Bitter ve fildişi çikolatayı ayrı kaplarda benmarie yöntemiyle eritip yağlı kağıttan yaptığım sıkma torbasıyla muffinleri süsledim.

Not: Hamur bayağı yoğun kıvamda oluyor o yüzden ben tarifte belirtilen süt miktarını biraz arttırdım. Ayva küplerini fazla olmadığı için sadece üstlerine koydum. Hamurdaki şeker miktarı da az gibi geldi bir daha ki sefere şeker miktarını arttırıcam. Kakao miktarıda artabilir.

Ayva yerinede çikolata parçaları ve ya başka taze meyvelerde kullanılabilir.

Sevgilerimle,

17 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine saglik canim
mufinler harika gorunuyor
baksana goruntuye kendilerini cupcake zannetmeleri cok normal:))

www.yenitadlar.blogcu.com

EBRULİ YORUMLAR dedi ki...

ablacım dişim o kadar ağrıyor ki şu anda buna rağmen canım çekti ellerine sağlık...

gülten dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş. en kısa zamanda bende deneyeceğim.www.guzelevim.blogspot.com

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba canım,

Çok şükür artık aşure tarifleri azalıyor da ben de yutkunmaktan kurtulacağım. Bu sene kilolar yüzünden yapmadım ama bloglarda seyretmekten kilo almış olabilir miyim diye aklımdan geçmiyor değil.

Pişmiş ayvalar o muffinin içinde ne kadar lezzetli olmuşlardır değil mi? Ellerine sağlık canım, çok güzel olmuşlar.

evgilerimle,

yeşim dedi ki...

hemen denemelisinlerin arasında yerini aldılar
ellerine sağlık süperrrr
sevgiler

Feyhan Sönmez dedi ki...

Sevgili Ferah'cım, beni sobelemişsin teşekkür ederim.
Sana cevapları yazdım. Beni hatırladıgın icin cok tesekkür ederim. Avalı muffinlerin harika gorunuyorlar. Sevgilerimi yolluyorum sana canım.

http://illedeyemek.blogcu.com/ dedi ki...

Canım ellerine sağlık görüntü çok nefis...

PASTAlila dedi ki...

yenitadlar - ziyaretin için teşekkür ederim. Havaya girmiş muffinlerimi beğendiğine sevindim :) sevgiler.

Canım kardeşim geçmiş olsun. Teşekkürler.

Gülten - geldiğiniz için teşekkür ederim. Deneyince bildirin lütfen. İadei ziayeretinize gelicem.

Işıl Hanımcığım- teşekkürler ziyaretiniz için. Ayvaların miktarı daha fazla olsaydı daha da güzel olurdu gerçekten.

Yeşim'ciğim - Muffinlerimi beğendiğine sevindim. teşekkürler.

Feyhan'cığım - teşekkürler cevaplar için. sevgiler

illedeyemek - ziyaretime geldigin için teşekkür ederim.

semra mutfakta dedi ki...

Ellerine sağlık cnm,nefis kekler.

DANIEL EFE dedi ki...

Selam
Mafinle kapkekler zaten ayni degil mi? Farki nedir ?
bir de ayvanin sekerle hazirlanisini anlatmissiniz, krokani. Ayvalar sert mi oluyor bu islemden sonra? Tarif icin tesekkurler

pastacirapunsel dedi ki...

Canım Lila'm,
Ayvaya bayılırım, zaten bana yasak olmayan ender meyvelerden biri:))
Hele hele muffinlerin içine girdilerse.....

Ellerine sağlık canım,

Sevgiler..

PASTAlila dedi ki...

Semra'cığım çok teşekkür ederim yorumların için. Sevgiler,

Daniel Efe - Öncelikle ziyaretiniz için teşekkür ederim. Cupcake ve muffinler arasında ki farklar kişiye göre değişiyor sanırım. Cupcakeler küçük pasta gibi daha şekerli, yoğun ve daha yumuşak oluyorlar ama muffinler daha kuru ve az şekerli oluyor. Gerçi bazı tariflerde bu değişebiliyor. Ayvalı krokanı yaparken de ben şekeri fazla sertleştirmedim açıkçası yumuşak bıraktım.

Didem'ciğim - teşekkürler canım. tarifi beğendiğine sevindim.

kizilciksurubu dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar,ellerine saglik canim.

Kevser dedi ki...

Merhaba canim,
bloguma biraktigin güzel yorum icin (cilekli tiramisu) kendim bir tesekkür etmek istedim.

Ayrcia, kendilerini cupcake zanneden ayvali muffinlerine ben hayran kaldim, süper bir fikir elma yerine ayva kullanmak, fikrine ve ellerine saglik diyorum.

Tekrar görüsmek üzere, hoscakal canim..

Selam ve sevgilerimele..

pastacity dedi ki...

çok lezzetli gözüküyorlar . en kısa zamanada denememliyim bende.
ellerine sağlık.
sevgiler
Funda

nino dedi ki...

ay ben yerimk bunlari ellerine saglik canim :)

PASTAlila dedi ki...

Kızılcık şurubu - teşekkürler canım.

Kevser'ciğim - Valla öyne sansılar bi havalara grdiler ki sorma :) Teşekkürler canım.

Pastacity - Umarım yapıncada beğenirsin. Teşekkürler

Nino - Sağolasın canım. Ye valla şımarıkları :).