Cuma, Aralık 28, 2007

MAYDANOZLU KREP RULO


Bu haftaki tuzlu tarifimiz Emel Başdoğan'a ait. Yapılışı zor olmamasına rağmen nedense şimdiye kadar denemediğim bir tarif olarak denenecekler listesinde uzun zamandır bekliyordu. Geçen gün artık tuzlu bir şeyler yapma zamanı diye düşünürken aklıma geldi. Çay saatlerinizde, günlerde, davetlerde yapılan salata yerini tutabilecek bir tarif gibi geldi bana ve denemeye karar verdim.

Özellikle benim gibi sarımsaklı yoğurtlu tatları sevenlerdenseniz eminim beğenirsiniz.


Gerekli malzemeler:

Krep hamuru için:

250 gr un

4 adet yumurta

500 litre süt

tuz

şeker


Harç için:

1 büyük demet maydanoz

1 su bardağı süzme yoğurt

200 gr beyaz peynir

4-5 diş sarımsak

tuz

2-3 sap dereotu

250 gr macar salamı

1/2 çay bardağı zeytinyağ

3-4 adet salatalık turşusu (bu kullanacağınız turşu boyutuna göre değişebilir)
Maydanozu yıkayıp bir yerde süzülmesi için bırakın. Krep için yumurta, un, süt, 1 çay kaşığı tuzu ve bir tutam şekeri iyice karıştırın. Bunun için mikserden yardım alabilirsiniz. Yarım saat kadar bekletin. Koyu kıvamda olduğunu düşünürseniz bir az daha süt ekleyin.
Tavayı ısıtın, hafifçe yağladıktan sonra krep hamurundan 1.5 kepçe kadar tavaya döküp iyice yayılmasını sağlayın.
Alt yüzü hafif pişince çevirin. Ben bu aşamada hep şu usta aşçılar gibi tavayla hamuru şöyle bir havalandırıp bir takla attırıp tekrar tavaya oturtmayı hayal ediyorum. Bir keresinde denemiştim oldu ama daha ufak bir tavada yaparken. Çok eğlenceli oluyor :). Neyse ne diyorduk, alt üst pişince bir tabağa alıp hamur bitene kadara arada tavayı yağlayıp krepleri yapmaya devam edin. Bu hamurdan yaklaşık 7-8 krep çıkıyor. Ama bize 6 tanesi lazım. O yüzden en azından 6 tane düzgün bir şekilde çıkarmaya çalışın. Krep hamurlarını soğumaya bırakın.
  • Maydanozu rondoda iyice kıyın ve bir tabağa alın.
  • İçinde maydonoz parçaları bılunan rondoya süzme yoğurt (ben evdeki normal yoğudu bir tel süzgece koyup iyice süzdürdüm), peynir, zeytinyağı, sarımsak,dereotu ve biraz tuz koyun ve karıştırın.
  • Tezgaha yağlı kağıt serin ve üzerine resimde görüldüğü gibi 6 adet krebi diktörtgen oluşturacak şekilde dizin.
  • Harçtan 3 yemek kaşığı kadar ayırın ve kalanını kreplerin üzerine yayın en uç kenarlara yaymasanızda olur çünkü orası rulonun düzgün olması için kesilecek.
  • Salamları dizin, salatalık turşılarınıda diktörtgenin dar kenarına arka arkaya dizin. Yağlı kağıdın yardımıyla salatalıklı kenardan başlayarak rulo yapın.
  • Yağlı kağıdı sarın, kenarlarınıda kapatın. Şeklinin düzgün olması için varsa ayrıca kartonla sarıp lastikleyin. Buzdolabında bir gece ya da en az 3 saat bekletin.

Kalan harcı rulonun üstüne iyice yayın ve kıyılmış maydanozla kaplayın. Rulonun kenarlarını keserek düzleştirin. Ve servis tabağına alın.

NOTLAR:

Eğer dedğim gibi yoğurtlu tatları sevenlerdenseniz yukarıda belirtilen harç miktarından biraz daha fazla hazırlayıp kreplerin içine bolca harç koyun. Ya da servis esnasında bu harçtan hazır bulundurun isteyen tabağının yanına ekstradan alabilir.

Ben salam çok kullanmadım ama siz isterseniz hiçte koymayabilirsiniz. Ya da salam yerine farklı şeyler deneyebilirsiniz.
Ruloyu dolaptan çıkarıp üstünü hazırladıktan sonra, servis yapmadan önce oda ısısında biraz bekletin.
Afiyet olsun.

14 yorum:

yesim`in sofrasi dedi ki...

merhabaa ben bu ruloyu daha degisik sekilde denemistim krepleri tek tek yapmak yerine tepsiye dökerek bir krep yapiliyor firinda ve sarmasida cok kolay oluyor ayrica hafifde oluyor tavsiye ederim sevgilerrr

Zerrin dedi ki...

Merhaba gerçekten güzel bir tarif olmuş değişik ve farklı geldi bana ama sarma aşaması biraz zahmetli olmuştur diye düşündüm birden..Ellerinize sağlık...

banu gökşin dedi ki...

canım benim harika olmus okadar krep yaparım aklıma gelmez.:) tebrik ederim cok nefis olmus ellerine sağlık. canım benim mutlu yıllar öptum seni..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

ebruli yorumlar dedi ki...

ya tam benim damak zevkime görede bişey.şu anda karnımda aç hemen yemek istedim .kesin günümde yapacağım tuzlulardan biri olacak. ellerine sağlık ablacımmmm.

Serpil ÇAĞLAYAN dedi ki...

Çok tuttum ellerine sağlık...İyi yıllar...

pastacirapunsel dedi ki...

Lila'm,
Ben de pek sık yaparım bu tarifi, hem damak tadıma çok uygun(sarımsaklı yoğurdun etkisiyle), hem de çok pratik:))
Senin de ellerine sağlık, pek güzel görünüyor.
Sevgiler....

PASTAlila dedi ki...

yeşimin sofrası - Krebi hiç fırında denememiştim. Teşekkürler

zerrin - ziyaretin için teşekkür ederim Zerrin'ciğim. Tarifi beğenmene sevindim ama sandığın gibi sarması hiç zor değil.

fastfood kültürüne inat.... Teşekkürler, size de iyi seneler.

banu - ben de senin yeni yılını kutlarım. teşekkürler sıcak ziyaretin için.

Ebrucum canım kardeşim. Dene memnun kalacaksın.

Serpil Çağlayan - teşekkürler ziyaretin için, tarifi tuttuğuna da sevindim :, sevgiler

Rapunsel'cim damak zevklerimiz ayni sanirim seninle, evet ben de beğendim ve dediğin gibi çokta pratik...

Adsız dedi ki...

Nefis bir sunum olmuş...

Ellerine sağlık canımmmm

Öpüyorum

sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com

nino dedi ki...

ellerine saglik pek nefis gorunuyor iyi seneler

semra mutfakta dedi ki...

görünüşü mükemmel olmuş eminim tadıda öyledir.ellerine sağlık.

PASTAlila dedi ki...

misss zerrin'im tesekkurler canım.

ninocum, sana da iyi seneler, tesekkurler.

Semra'cim, begendigine sevindim. sevgiler,

Zehra dedi ki...

Harika görünüyor krebin...cok degisik bir sunum.Ellerine saglik, taze blogcudan mutlu yillar...

Zehra

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor.. Ben de buna benzer bir rulo yapıyorum hazır lavaşları kullanarak, yoğurda alternatif olarak mayonez+labne de tavsiye ederim..

Bu güzel tarif için teşekkürler :)