Etkinlik sırası Sevgili Burçin'e gelmiş ve çok hoş bir konu seçmiş. Cuma günü aldığım o kötü haberle elimde fotolar ve tarifler öyle kaldım. İçimden hiç bir şey yapmak gelmedi. Ama Burçin bu etkinliği Esra'ya ithaf etmiş ve ben de bu etkinliğe katılıp yeni yaptığım hediyelik kurabiyelerimi Esra'ya ithaf ederek blogumda yer veriyorum. Kabul buyrun.
pencereli kurabiyeler (tarif en altta).
Tarçınlı Kurabiye için gereken malzemeler:
90 gr tereyağ
90 şeker
1 yumurta
225 gr un1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Ben bu malzemelerden ayrıca kakaolu kurabiye hazırladım. Sadece yukardaki malzemeye 2.5 çorba kaşığı kadar kakao ekledim, tarçını çıkardım.
Yapılışı:
Tereyağ ve şekeri krem gibi olana kadar çırpın. Yavaşça yumurtayı ekleyin ve elenmiş unu, tarçını (ve ya yerine kakaoyu), kabartma tozunu katın. İyice yoğurun. Streç filmle sarıp buzdolabında 30 dk bekletin.
PÜF: Bu tür kurabiye hamurlarını açarken hamurun üstüne streç film ya da parşömen kağıdı koyup açarsanız çatlamaz daha düzgün açılmış olur.
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Un serptiğiniz tezgaha hamuru koyup yoğurarak yumuşatın. Tekrar tezgahı unlayıp merdaneyle 5-7 mm lik kalınlıkta açın ve kalıplarla şekilleri çıkarın. Yağlı kağıy koyduğunuz tepsiye dizin ve tekrar dolaba koyup 15 dk. bekletin. Sonra fırınlayıp 12-13 dk pişirin. Bu süreyi geçmeyin yoksa kıtır olur. Fırınınıza göre bu süre daha az olabilir. 1-2 dk tepside bekletin soğumaları için tel ızgaraya alın.
PÜF: Parmağınızla kurabiyeyi tepside itin. Eğer yapışmayıp kımıldıyorsa pişmiş demektir.
Pencereli Kurabiye Yapımı:
Hamuru, dolaptan çıkarıp unladığınız tezgahta merdaneyle açın ve yağlı kağıt döşedeğiniz tepsiye alıp tepsideyken kalp kalıbın büyüğüyle kesip sonra ortasını en küçük kalıpla kesip çıkarın. Bu işlemin tepside yapılmasının amacı kurabiyenin ortasıda kalıpla kesilip çıkarılınca kenarlar inceldiğinden yerinden oynamaması için. Tezgahta kesip sonra tepsiye koymaya çalışırsanız kurabiye elinizde kalıyor :) parçalanıyor. Kalıpla kesme işlemi bittikten sonra tekrar buzdolabına koyup 15 dk bekletin.
180 derece ısıtılmış fırında 8 dk pişirin. Bir yandan bon bon şekerleri ufak ufak kırın. Kurabiyeleri fırından çıkarıp ortalarına şekerleri bölüştürün. Şekerler eriyip inceldiği için mümkün olduğunca şeker koyun. Tepsiyi tekrar fırına koyup 5 dk daha pişirin. tepsiyi çıkardıktan sonra kurabiyeleri tepside soğumaya bırakın.
Süsleme:
Herkesin bildiği gibi şeker hamurlarını gıda boyalarıyla renklendirdim. Ve tamamen doğaçlama olarak kurabiyelerin üzerlerini süsledim. Bu aşamada kendimi denemelere kaptırdığım için böyle karışık arajman kurabiyeler çıktı ortaya :)
MUTFAK Rehberi dergisinde gördüğüm bir süsleme tekniğinide ilk defa kullanmış oldum. Toz şekerleri gıda boyasıyla renklendirdim. Kurabiyelerin üzerine bal sürüp şekerlerden serptim. Güzel bir görüntü oluştu. Özellikle kırmızı kalp kurabiyelerin ortasına yaptıklarımı beğendim. Ama bunlar çabuk eriyen süsleme olacağından poşette bekletmemenizi öneririm.
Sevgilerimle,
22 yorum:
Sevgili Ferah;
Bloguna etkinlik sayesinde geldim ve tariflerinin hepsini çok beğendim, hangisi için yorum yazacağıma karar veremedim, bu yorumu 16sı içinde kabul et olurmu:)
Pastaların, kurabiyelerin hepsi birbirinden güzel. Seni linklerime ekleyeceğim daha sık gelmek için.
Sevgiler.
esra için kevgir özel sayısı hazırlıyoruz hep birlikte bir ziyaret yeter sayfama
çoook güzel olmuş kurabiyelerin:))
şu ortası şekerlilerden ben de yaptım ama unuttum bloga koymayı, iyi hatırlattın bana:))
sana ve miniğe sevgiler....
Kurabiyeler birbirinden güzel renkli sirin olmus,elinize saglik.
Merhaba Ferah,
Hem yaptığın pastayı hem de Esra 'nın tariflerinden elmalı tartı veriyoruz o zaman sana. Uygundur değil mi? Sevgiler
Ferahcım merhaba,
Senden bir ricam olacak elmalı tartı bir arkadasimiz yollamış o yüzden seni sadece pastan ile konuk etsek kabul eder misin? bana sayfamdan cevap yazabilirsen cok sevınırım
Sevgiler
sevgili ferah,
blogunu yeni kesfettim, yaptiklarin ve rahmetli esra'ya ithafin harika. ellerine saglik,
sevgiler,
canan
Ferah'cığım,
Ellerine sağlık. Tam etkinliğe yakışır güzellikte enfes kurabiyeler hazırlamışsın.
Sevgiler,
arkadaşım kurabiyen çok güzel olmuş ellerine sağlık..sevgilerimle
Hepinize güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Pastacırapunsel - canım unutma niye unutuyorsun boyle guzel seyleri paylas bizimle.
canan's culinaria- bende seni kesfetmis olsum boylece. Tesekkurler ziyaretin için.
Burçin- Tesekkurler. Etkinliğe layık olmaya çalışıcaz. Özellikle Esra için.
Ferah hoşgeldin...iyi ki geldin..
sayfanda kendimi kaybettim...seni izlediklerime ekledim.....hepsi de nefis tarifler..ellerine sağlık
Sevgiler,
İlkay
İLKAY- Ziyaretin için ve güzel sözlerin için teşekkür ederim. siz de iyi ki varsınız. Güzel paylaşımlar dilerim.
Kurabiyeler çok şık olmuş,ben kalpli olanlara bayıldım.
Bloğunu ilk defa ziyaret ediyorum,çok güzel tarifler var.
sevgilerimle....
ab-ı hayat - ziyaretin için teşekkür ederim. Evet bende en çok kalplileri beğendim. Çok romantik miyiz ne? :)
Merhaba Ferah,
Kurabiyelerin ne güzel..Rengarenk ve çok sevimli..Ellerine sağlık. :)
merhaba,
kurabiyeler çok guzel ve leziz olmus. ellerinize salğık. iyi yıllar sevgilerimle..
Merhaba etkinlik sayesinde sitenizi tanımış oldum..Ellerinize sağlık sevgiler...
cok guzel olmuslar bayildim canimcim
sagliklili mutlu huzurlu hayirli bir yeni yil dilerim
yeni yilda tum istekleriniz gercek olsun
sevgiler
nino
kurabiyeler nefis görünüor renkler süper.. ellerine sağlık..
mutlu yıllaar!!
merhaba
kurabiyeleriniz ve bloğunuz harika`,ben bu renkli toz şekerleri nasıl elde ettiğinizi çok merak ettim. bi tarif alabilirmiyim:)kolay gelsin...
sevgiler....
Merhaba ilke, ziyaretin için teşekkür ederim. Jel gıda boyasıyla istediğin miktarda tozçekeri renklendir iyice karıştır ve yayarak kurumaya bırak. Hepsi bu. Ama bu süsleme tekniğini kurabiye üzerinde kullanacaksan poşetleme zira eriyorlar. sevgiler
yavv ben bayılıyorum bu kurabıyelere ..cok guseller..
Yorum Gönder