Pazartesi, Aralık 03, 2007

ÇİKOLATA KAPLI PASTA



Hüzünlü Pastanın Hüzünlü Fotoğrafları


Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Kevgir Aralık Esra Özel sayısında elmalı tart ve bu pastayla yer alacaktım. Ama başka bir arkadaş benden önce davranıp elmalı tartı yapınca ve diğer tariflerde kapışılınca selen bana sadece bu pastayla katılmamı rica etti. Ama daha sonra ne yazık ki sadece Esra'nın yaptıklarına yer verileceğinden pastam bu sayıya konamadı :(. Şimdi gelelim bu pastanın hikayesine:


Cuma günü Esra'nın vefat haberini aldığım sırada yukarıda gördüğünüz pastayı yapıyordum. O moral bozukluğuyla pastayı bitirmek zorunda kaldım. Hadi bir iki kare resmini çekeyim dedim ama öyle artistik resimlerle uğraşacak halim yoktu ve fotoğraf makinasının ayarlarını bile yapmadan çektim resmini. Gördüğünüz gibi pek hoş olmadı. Bir az oynadım ama yinede pek düzeltemedim. Ama olsun bu fotoğraf üzüntünün fotoğrafı olarak arşivimde yer aldı.

Yiyecek blog dünyasına girişim çok olmadı. Ama blog takiplerim çok daha önceleri başladı. Sonra blogcu arkadaşlarla paylaşımlarımın olmasını daha fazla bekleyemedim ve bir blog hazırladım. İlk günlerde karşıma çıkmıştı Kevgir. Ne güzel bir fikir ne de güzel itinalı hazırlanmış demiştim. Bannerını sayfama eklemek istedim. İlk günlerin acemiliği işte nasıl olacağını soran yorumumu Kevgir'e bıraktım. O arada becerebildim gerçi. Esra gelipte bannerı görünce şirin bir yorum bırakıp gitmişti. Esra ile tek münasebetim budur aslında ama ne önemi varki. Önemli olan burada sevgi dolu bir insanın sevgi dolu paylaşımlarına şahit oldum.
Pandispanya ve krema için daha önce yaptığım bebekli pastadaki tarifi uyguladım. O gün iki ayrı kek yaptığım için ben bu pastaya bir kat daha ekledim. Yani bu pasta dört katlıdır.
Pastanın üstü için ganaj: 200 gr krema, 100 gr bitter, 100 gr sütlü kuvertür çikolata
Yapılışı: Kremayı bir kaba alıp ısıtın kaynama derecesine geldiği an ateşten alıp içine ufak ufak parçaladığınız çikolataları ekleyip yavaş yavaş karıştırıp eritin. Bir kenarda ılınmaya bırakın. Zamanla ganaj soğuyup koyulaşacak. Buzdolabında da bekletebilirsiniz. İstediğiniz kıvama geldiğinde pastanıza sürün. Eğer çok koyulaşırsa biraz ısıtırsanız akışkan hale gelecektir.

Süsleme için:100 gr bitter kuvertür çikolata100 gr beyaz kuvertür çikolata

Pandispanyayı üçe böldükten sonra aralarına krema, böğürtlen, vişne ve parça çikolata koyuyoruz. Bu aşamadan sonra pastanızı buzdolabında dinlendirin. Ganajı hazırlayıp pastanızı ince bir tabaka sıvayıp 15 dakika daha buzdolabında bekletin. Sonra kalan ganajın bir kısmıyla tekrar kenarlarını sıvayıp kalanını üstüne döküyoruz.

Bir yandan ayrı ayrı bitter ve beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Beyaz çikolatayı pastayı saracak ölçüde eni daha kalın olacak şekilde şerit halinde yağlı kağıda veya streç filme döküyoruz. Biraz soğumasını bekleyip bitter çikolatanın bir kısmını (kalanını süsleme için ayırın)beyaz çikolatanın üstünde gezdiriyoruz ve bir kürdan yardımıyla daireler çizerek birbirine karışmasını sağlıyoruz. Sonra buzdolabına koyup hafif soğuttuktan sonra dikkatlice pastanın etrafını çikolata içerde kalacak şekilde sarıyoruz. Üstüne taşan yeri dışa doğru kıvırıp o şekilde dolaba koyup çikolatanın donmasını bekliyoruz. Çikolatanın donduğundan emin olduktan sonra yavaşça yağlı kağıdı çıkarıyoruz.
Eritilen bir kısım bitter çikolatayı yine yağlı kağıda ince tabaka halinde sürüp dondurun. Sonra bir bıçak ya da sert spatula yardımıyla yağlı kağıttan kazıyoruz. Pastayı istediğiniz şekilde süsleyin.

2 yorum:

NiNo dedi ki...

canim bnir kez daha ellerine saglik

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

canım, ellerine sağlık:))
Sevgiler....