Pazartesi, Nisan 06, 2009

KLASİK BROWNİ


Sizce bir browni nasıl olmalı, nasıl servis edilmeli? Islak, fındıklı, cevizli, soslu, ılık, soğuk? Her ne şekilde olursa olsun browniyi sevmeyen yoktur sanırım. Ama en önemli özelliği ıslak ve nemli olmasıdır. Onun en can alıcı noktası budur. Isırdığınız zaman yoğun bir çikolata tadı ve ıslaklık gelmesi bizi bizden alıyor :). İçinde cevizi çok yakıştırdığım için de genelde cevizli yapıyorum. Ve de ılık olarak yemeğe bayılıyorum yanında dondurma da olursa ohh değmeyin keyfime.

Peki bu browni nasıl ortaya çıkmış biliyor musunuz? Belki merak edeniniz vardır. Tabii hemen hemen her yiyecekte olduğu gibi bunun da tarihi biraz belirsiz. Anayurdu Amerika. 20. yüzyıl başlarında bir ev hanımının kek yaparken kabartma tozunu koymayı unutmasıyla dümdüz incecik bir kek ortaya çıkıyor ama bu tadıyla beğeni kazanıyor. Kimi kaynaklara görede bir aşçının elinde fazla un olmaması sebebiyle az un koyunca bu tür bir kek oluyor. Evet klasik brownide kabartma tozu yok ve un az miktarda kullanılıyor. Aslında kekten çok 'bar' diye nitelenen bir çeşit kurabiye.


Emel Başdoğan'ın ballı browni tarifini çok yaparım ve de çok severim ama geçen gün klasik basit bir browni yapmak istedim.

İşte tarifi.

Gerekli Malzemeler:

- 60 gr bitter çikolata

- 110 gr tereyağ

- 1 su bardağı toz şeker

- 2 yumurta

- 1/2 çay kaşığı vanilya

- 1/3 bardak un

- çay kaşığı ucuyla tuz

- ceviz ve ya fındık

Yapılışı:

- Fırını 175 derecede ısıtın.

- Çikolata ve tereyağını benmarie usulü eritin ve ılınmaya bırakın.

- Şeker yumurtayı çırpın ve çikolata karışımını ekleyin.

- Diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırın ve yağladığınız kek kalıbına dökün. Orta boy dikdörtgen ve ya kare bir tepsi kalıp işinizi görecektir.

- 35-40 dk pişirin. Fırınınıza göre bu süreden önce de pişebilir, test etmeyi unutmayın.

Browniyi kalıptan kolaylıkla kesip çıkarmak için 2-3 dk kadar buzlukta ve ya kalıbı buz dolu bir kaba oturtarak bekletin.

Afiyet olsun.

7 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Çokkkk nefis görünüyor hemde çokkkkkk..Ellerine sağlık canım..

Pelin dedi ki...

Sabah sabah iştahım açıldı yine. Eline sağlık Feahçığım. Ben her halini çok severim browninin.
Sevgiler

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Ferah'cığım,

İyi ki un yetmemiş de bu nefis tarif ortaya çıkmış.
Kaç gündür yazdığım yorumları bir türlü gönderemiyorum. Ya int. bağlantısı ya da elektirikler gidiyor.
Aslında ıspanaklı kiş için gelmiştim ama browniye takıldım.
Her ikisi de çok çok leziz görünüyor.

Ellerine sağlık.

Semra Çebi dedi ki...

aldım bir dilim bayılırım ahhh olsada yesem çooookkk açım.

Adsız dedi ki...

Etkinliğime buyurun
Gönderen :http://missgibi.blogcu.com/
40. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
6 NİSAN 2009-20 NİSAN 2009
TARİHLERİ ARASINDA
http://missgibi.blogcu.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 40.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
SEVGİLER

Didemin Pasta Servisi dedi ki...

Ferahçım ellerine sağlık.Yanında çayla harika gider.Sevgiler...

PASTAlila dedi ki...

arlakadaşlar çok teşekkür ederim yorumlarınız için. sevgiler