Salı, Şubat 15, 2011

PORTAKALLI ÇİKOLATALI PASTA

orange cake

Kış olunca portakalı çok kullanıyoruz. Portakallı tatlılar, zeytinyağlılar, kurabiyeler, pastalar, muhallebiler vs.

Sizde bizim gibi portakalı çikolata ile birlikte sevenlerdenseniz bu pasta size göre.

Portakal kremalı ve bitter çikolatalı bu pasta eşimin doğum günü için yapılmıştı.

Portakal şekerlemesi de hazırladık annemle. İlk defa pasta içinde kullandım. Portakal kabuklarından yaptığımız bu şekerlemeyi fazlaca yaparsanız uzunca bir süre saklayıp bir çok şeyde kullanabilirsiniz. İster süslemede, ister tatlılarınızın içinde. Ben kalanı truffle da kullandım çok lezzetli oldular.


Arşivimde kremaların ve pandispanyanın tarifi var ama sizi oraya yönlendirip dolaştırmadan bir kez daha buradan yazalım :).

ÇİKOLATALI PANDİSPANYA

18 cmlik kalıp için

-3 yumurta

-1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

-1 su bardağından 2 parmak eksik un

20 cmlik kalıp için

-4 yumurta

-1 su bardağı un

-1 su bardağı şeker


-100 gr sütlü + 100 gr bitter kuvertür

-Vanilya

-1 pkt kabartma tozu

-2 çorba kaşığı kakao

-8 çorba kaşığı yoğurt

-1/2 bardak sıvı yağ

YAPILIŞI:

-Yumurta ve şekeri homojenleşene kadarçırpın.

-Benmarie yöntemiyle eritilmiş çikolatayı, yoğurt ve sıvı yağını ekleyin karıştırın.

-Diğer taraftan kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyip karışıma ekleyin.

Yaklaşık 45-50 dk pişirin

Not. Bu tarifin kıvamı biraz sulu olduğundan kelepçeli kalıp  kullanıcaksanız muhakkak altını alüminyum folyo ile sarın, yoksa kenarlardan sızma yapacaktır.

portakallı pasta

PASTACI KREMASI:

Bu pastacı kremasını 1.5 ölçü olarak vanilyalı hazırladım. İkiye böldükten sonra birini kakaolu çikolatalı, diğer yarısını da prtakallı hazırladım.
-1 su bardağı toz şeker

- 3 silme yemek kaşığı un

- 6 silme yemek kaşığı mısır nişastası

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 1 lt den az süt (kremanın kıvamına göre siz ayarlayın miktarını. Koyu kıvamda olacak)

- 2 yumurta

- 1 pk vanilya

- 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI:

-Tencerede yumurta ve şekeri tel ile iyice çırpın

-Daha sonra un ve nişastayı ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.

-Tuz, vanilya ve kakaoyu ekleyip bir süre daha karıştırın.

-Ocağın altını yakıp azar azar sütü ilave ederek kremayı pişirin.

-1 tatlı kaşığı tere yağı ve 2 avuç kadar parça çikolata ekleyin. Eriyene kadar karıştırın ve ılınması için bir kenara alın.

Sıcaklığı azaldıktan sonra yine çırpma teli ya da mikser ile 5 dk. çırpın.

PORTAKALLI KREMA için yukarıdaki malzemelerden sadece kakaoyu çıkarın. Kremaya son işlem olarak  ateşten aldıktan sonra 1 portakal suyu ekleyin ve kabuğunu rendeleyin.

Portakallı krema içine parça çikolata, kakaolu krema içine de portakal kabuğu şekerlemesi ilave ederek pasta katlarına sırayla sürün.

Pasta üstünü ister krema ile yapacağınız ganaşla ister çikolata ve tereyağı ile yapacağınız krema ile sıvayın.

Üstünü çekilmiş fındık ve ya fıstıkla süsleyebilirsiniz.

Ganaş: 100 gr çikolata 100 gr krema: kremayı kaynama derecesine ısıtın ve çikolata parçalarını ekleyin iyice karıştırıp soğumaya bırakın.

Portakal Kabuğu Şekerlemesi:

2-3 portakalın kabuğunu güzelce yıkadıktan sonra ne çok kalın ne çok ince olacak şekilde soyun ve minik karelere kesin.
Bir su dolu kaba koyarak acısı çıkması için 5 dk. kaynatın.
Suyunu değiştirip tekrar kaynatın. En az 3 kez tekrarlayın bu işlemi.
En son suyuna az şeker ekleyip pişirn ve ağdalanınca ateşten alın. Soğumaya bırakın.

Notlar:
Pastayı tüketmek istediğiniz zamandan bir gün önce krema ve keki pişirin. Pasta haline getirdikten sonra da en az 5-6 saat buzdolabında bekletin. Lezzeti daha çok oturacaktır.

Afiyet olsun.

10 yorum:

neslice tarifler dedi ki...

Çikolataya her meyveyi yakıştırırım. Özellikle vişne ve portakal favorimdir. Pasta harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Mutlaka deniycem. (Portakal şekerlemem yok ama portakal reçeli yapmıştım. O da küp küp. Olur herhalde :) )

Ferah Gülşen dedi ki...

Neslice çok teşekkür ederim. elbette olur dediğiniz de ama reçeli balından arıdırın isterseniz çok şekerli bir tat olabilir.

eldivenlerim dedi ki...

muhteşem bir görüntü, ellerinize sağlık.....

neslice tarifler dedi ki...

Ferahcım, pastanın kremasını denedim harika oldu ;)

Ferah Gülşen dedi ki...

Neslicecim denemene ve de beğenmene sevindim :)... Afiyet olsun..

Unknown dedi ki...

Bayılırım portakal-çikolata ikilisine. Portakal bitmeden şekerlemesini sizin tarife göre yapacağım, çok güzel görünüyor.

OYOSH dedi ki...

offf süper lezzetlii.. eline sağlık Ferah'ım..

Ferah Gülşen dedi ki...

Misketlimonu harika oluyor gerçekten de, teşekkürler...

Oyacım ne iyi ettinde geldin :)...Sevgiler

Ferah Gülşen dedi ki...

Eldivenlerim, teşekkür ederim :), sevgiler...

Pelin dedi ki...

Çikolata ile portakal birbirine çok yakışıyor gerçekten.Ellerine sağlık
Sevgiler