Pazar, Kasım 11, 2007

YUMUŞAK ÇOKOTOPLAR (TRUFFLE)


Nedense bu resmi koyup yazarken ağzımdan 'çokotop' çıktı ve öyle yazdım. Bildiğimiz truf (truffle) :). Elimde kalan ve dondurucuya attığım kek parçaları vardı. Onları değerlendirmek istedim. Hem evde atıştırmaya bir şey olsun diye. Yani özel bir şey için yapılmadılar. Cumhuriyet Bayramı'nda Kırmızı Kadife Kek (Red Velvet Cake) yapmıştım. Kek kırmızı, ara kreması beyaz ve üstünüde beyaz şeker hamurundan ay-yıldız yapmıştım. Ama fotoğraf makinamın azizliğine uğradığım için resmini çekemedim.
Şimdi gelelim bizim çokotoplara. Artık bu tarz trufların nasıl yapıldığını her kes çok iyi biliyordur ama ben yine de yazayım.
TARİF:
Kalan keki ufaladım. Diğer taraftan 1.5 su bardağı kremayı kaynatıp içine yaklaşık 150 gr bitter ve sütlü kuvartürü parçalara ayrılmış şekilde ekledim. Yavaş yavaş karıştırarak çikolataların eriyip kremayla iyice kaynaşmasını sağladım. Bu karışımı ufaladığım kekin üstüne bir yandan karıştırarak döktüm. Bir bulamaç halini alana kadar karıştırıyoruz. Ben bu aşamada içine biraz portakal suyu ve çok ince rendelenmiş portakal kabuğu koyuyorum. Siz isterseniz farklı aromalar kullanabilirsiniz. Üstünü streçleyip oda ısısında soğmaya bıraktım. Yaklaşık yarım saat iyice soğuyup hafif sertleşince tekrar karıştırıp buzdolabına koydum. Ordada yaklaşık 3-4 saat kaldıktan sonra dondurma kaşığı yardımıyla avucuma parçalar alıp yuvarladım ve kakaoyla hindistan cevizine buladım. Bu aşamada yine sizin zevkinize kalmış ister çikolata eritip çikolatayla kaplayın, ister çekilmiş fındık fıstıkla. Afiyet olsun :)

1 yorum:

Esra ve Zerrin dedi ki...

ferahcım merhaba,

ben biraz geç kaldım sanırım nasıl ekleyeceğini söylemek için sen eklemişsin bile

neyse bende çikolatalarından alır kaçarım gelmişken
ellerine sağlık,
sevgiler

esra(büyüleyenmutfak)