Cuma, Aralık 07, 2007

ELMALI TART

Yeni yıl ve bayram yaklaşırken çoğumuz yoğun bir şekilde hediye hazırlığı içinde olacağız. Kendi yaptığımız tartlar, çikolatalar, kurabiyeler hediyelerin en güzeli olacaktır buna eminim. Bende neler yapabiliriz diye dergileri karıştırırken Family Circle dergisinin eski bir sayısı elime geçti. Kim bilir ne zaman kimden almışım ,2001 senesine ait çünkü? Bu yıldızlı elmalı tart görünüş itibariyle beni cezbetti ve yapmaya karar verdim. Bir çok elmalı tarttan tek farkı sanırım hamurunda krem peynir kullanılması. Ama itiraf etmem gereken bir şey var ben iç malzemesini ve adını değiştirdim. Aslında orjinal tarif özellikle noel zamanı yabancıların çok tükettiği 'mince pie'. Yurt dışında oturan arkadaşlar bu payın içine konan 'mincemeat'i (kuru üzüm, meyve kurusu, kurutulmuş portakal kabuğu gibi meyvelerden yapılan karışım) kolaylıkla bulabilirler.
Gerekli malzemeler:
175 gr tereyağ (oda ısısında)
55 gr krem peynir
1 limon rendesi
250 gr un
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
bir çimdik tuz
1 çırpılmış yumurta
İç malzemesi:
3 orta boy elma
yarım bardak portakal suyu
2 çay kaşığı tarçın
2-3 çorba kaşığı şeker
(mince meat kullanmak isteyenler için: 300 gr mincemeat'i iri doğranmış 1 adet muzla karıştırın)
Yağ, limon rendesi ve krem peyniri beraber çırpın. Un, pudra şekeri ve tuzu karıştırın. yumuşak hamur olana kadar karışımı karıştırın. Streç filme sarıp buzdolabında 25 dk bekletin.
Not: Bir dahaki sefere hamur karışımına biraz daha pudra şekeri eklemeyi düşünüyorum. Bu haliyle çok beğenildi gerçi baymayan hafif bir tadı oldu ama ben yine de biraz daha şekerli daha iyi olur diyorum :).
Elmaları rendeleyip portakal suyuyla karıştırın içine şekeri ve tarçınıda ekleyip bekletin. Fırını 190 dereceye ayarlayın.
Hamuru açıp su bardağının ağzıyla veya o ölçüde kurabiye kesme kalıbıyla 10 adet parça kesip çıkarın. kalan hamurla ufak yıldız şekil kesin. Tart kalıplarına yuvarlak hamurları içini çukurlaştırıp dizin. İç malzemeyi bölüştürün. Yıldız şekilleri ya da arzu ettiğiniz başka şekildeki hamur parçalarını üstlerine yerleştirin. Fırça yardımıyla üstlerine yumurta sürün ve 15 dk pişirin.
Çıkardıktan sonra pudra şekeri serpip ılık olarak servis yapın. Bu tip tartları ılık yemek gerçekten çok lezzetli oluyor.
Kalori hesabı yapan arkadaşlara dip not: Derginin belirttiği üzere her bir tart 330 kaloriymiş.
İyi haftasonları...

11 yorum:

Yaren dedi ki...

Ben bu tarife bayildim ,mutlaka yapmam lazim.Ellerine saglik.Not aldim.

gülriz dedi ki...

Ama bunlar çok güzel görünüyorlar, hem de süslü püslüler. Ellerine sağlık canım, kocaman sevgiler

Gönül dedi ki...

arkadaşım ellerine sağlık nefis olmuş..diğer tariflerinde mükemmel...sevgilerimle

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Lila'm hem çok şık, hem de iştah açıcı bir hediye olur bunlar gerçekten.Kalorisini ise kimselere söylememek lazım:))
Ellerine sağlık,
Sevgiler.....

Ferah Gülşen dedi ki...

yaren-ziyaretin için teşekkürler. tarifi beğenmene sevindim.

gülrizcim - teşekkürler canım.

Gönülcüm - sıcak ve samimi yorumların için teşekkür ederim.

Rapunselcim - Valla kalori problemim hiç olmadı hayatım boyunca. Olanlarada böyle tatlı ve pasta dolu bloglarda kolaylıklar diliyorum :).

Misssgibi dedi ki...

Çok şık olmuş yahu.. :)

yıldızlar hele..

Ben krem peyniri hamuru içinde çok merak ettim. Hamuru kıtır mı yoksa yumşakmı? deneyip görmeli sanırım :)

ellerinize sağlık

sevgiler..
www.misssgibi.com

Ferah Gülşen dedi ki...

Zerrin'cim ziyaretin beni çok mutlu etti. Teşekkürler.
Hamur ne çok yumuşak ne de sert oldu. Ağızda dağılan bir yapısı var. Dediğin gibi denersen daha iyi anlarsın :).
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

yani bu güzelliğin üzerine o kadar kalorisi var denir miiii insan bilmeden hopp indiriveriyor mideye ama gelde dayan bu güzelliğe
ellerine sağlıkk

Gönül dedi ki...

hımmmm nefiss olmuş bunnarrrrrr ellerine sağlık şekercim...sevgilerimle

Gönül dedi ki...

hımmmm nefiss olmuş bunnarrrrrr ellerine sağlık şekercim...sevgilerimle

Ferah Gülşen dedi ki...

yesimli tarifler - haklısın sanırım ayıp ettim :). teşekkürler ziyaretin için.

gönül - çifte ziyaretin için çok teşekkürler :).

sevgiler,