Pazar, Aralık 23, 2007

PORTAKAL KREMALI ÇİKOLATALI PASTA


İYİ Kİ DOĞDUN BABACIĞIM, İYİ Kİ VARSIN!

Bayram'dan bir hafta önce babamın doğum günüydü. İstanbul dışında oturmasindan dolayi telefonla kutladik ama bayramda hep beraberken tekrar kutlamak üzere diye konuştuk ve tabii ki pastasını da ben yapacaktım.

Ben kendimi bildiğimden beri evimizin bahçesinden hayvan eksik olmadı. Babam hayvan beslemeyi onlarla ilgilenmeyi çok sevdiği için dönem dönem çeşitli hayvan beslemiş, yetiştirmiş. Güvercin, tavşan, kuzu, tavuk, köpek... Şimdilerde yine tavukları var, onlarla haşır neşir oluyor. Yaklaşık iki sene önceki civcivler şimdi kocaman tavuk ve horoz oldular. Annemlere gittiğimizde Damla onlarla vakit geçirmeye bayılıyor. Tavuklar aynı şeyi düşünüyor mudur bilemem :). Pek rahat vermediği için hayvanlara, zavallılar koşup duruyorlar çünkü.

Nasıl bir pasta yapsam diye düşünürken Damla'ya da danıştım. Kremalı, çikolatalı pasta hastası olan kızımdan yine bu yönde bir istek gelmesini beklerken ''civciv'li pasta yapalım babuşuma' (torunları babama babuş diyorlar) dedi. Babama yapılacak pasta için daha uygun bir tema olamazdı sanırım :).

Modelleme konusunda iyi değilim, ama yine de denemeye karar verdim. Arefe günü akşamı hediyelik kurabiyelerimi yaparken, bir yandan da pastayı yapmaya çalıştım. Modelleme yapımı gece geç saate kalınca detaylara fazla bakamadım. Babamı kucağında civciv severken modellemek istedim ama işte bu kadar yapabildim. Bunlar civciv görünümlü tavuk oldular aslında. Büyüklüklerine bakarsanız :). Pastayı çevreleyen truffların hepsi birer civciv olacaktı ama anca üç tane yapabildim. Çok yorulup ertesi günde yoğun bir gün olacağından kalanları olduğu gibi pastaya yerleştirdim. Çok sayıda civciv yapacağımı düşünerek sadece şeker hamuruyla modelleme yapmak yerine truffları kaplamak fikri daha çok aklıma yatmıştı. Ama bu şekliyle de beğenildi. Ama ben pastanın tadını daha çok beğendim. İçine portakallı krema, frambuaz ve parça çikolata kullandım.
Pandispanya tarifini '30 minute kids' cakes' kitabından aldım. Orjinalinde margarin yazıyordu ama ben tereyağ kullandım. Acaba margarin kullansam tadında ya da kabarmasında bir farklılık olur muydu bilmiyorum. Ama pastalarda ve kremalarda margarin kullanmayı sevmediğimden tereyağını tercih ettim.
Pandispanya tarifi:
250 gr tereyağ
250 gr şeker
4 yumurta
300 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 portakal suyu ve rendesi
Fırını 160 derecede ısıtın.
Tereyağ ve şekeri iyice çırpın. Ayrı bir yerde yumurtayı çırpın. (Kekte portakal suyu ve rendesi kullanmak istemezseniz 2 yemek kaşığı sütle beraber çırpın). Diğer bir tarafta da unla beraber kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırıp, yağlı karışıma azar azar ilave ederek karıştırın bir yandan da yumurtayı ekleyin. 23 cm lik yağlanmış kalıba dökün. 45 dk pişirin.
Portakallı Krema:
Her zaman kullandığım kakaolu pastacı kremasındaki malzemeleri ufak değişiklikle portakallı kremaya dönüştürdüm. Yapılışınıda değiştirdim. Orjinaline buradan bakabilirsiniz.
1,5 su bardağı toz şeker
3 silme yemek kaşığı un
6 silme yemek kaşığı nişasta (ben mısır nişastası kullandım)
1/2 çay kaşığı tuz
1 lt süt
2 yumurta
1 pk vanilya
1 portakal (beyaz kısmı kalmayacak şekilde soyulmuş)
Toz şeker, un, nişasta ve tuzu karıştırdım, içine çırpılmış yumurtaları ekleyip iyice karışıma yedirdim. Ocağın altını kısık olarak açarak sütü yavaş yavaş ekledim. Bayağı koyu bir kıvam istiyorsanız sütü daha az kullanabilirsiniz. Ben tam 1 litre süt koymadım. Koyulaşınca ateşten alıp içine vanilyayı, portakal suyunu ve portakalın kendisinide ufak ufak doğrayıp karıştırıp ılınmaya bıraktım. Portakalın iyice kremaya karışması ve pürüzsüz olması için mikserle bir iki dakika çırptım.
Kek aralarına krema, frambuaz ve parça çikolata koydum, dışınıda ganajla kapladım.
Arta kalan kek ve ganajla da truffları yaptım.
Bir pasta daha böylece bitmiş oldu :).
Sevgiler.

17 yorum:

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

pasatan da çok güzel görünüyor ancak resimdeki daha şeker.maşallah.ellerine sağlık.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Pastan güzel olmuş ama ben daha çok tavuklar ve bahçedeki mutlu çocuklara imrendim.Arada sırada da olsa doğaya karışmaları ne kadar güzel.Maalesef apartman çocukları bu güzelliklerden mahrum yaz gelsede salsak çayıra çimene.Sevgiler..

Disalce dedi ki...

merhaba..babanın doğum günü geçeli epey olmuş...ama yinede sevdikleriyle geçireceği hayırlı uzun bir ömür diliyorum....

pastasıda çok güzel...vede aşağıdaki köprülü pastayada bayıldım doğrusu...

ellerine sağlık canım...

nes-kafe dedi ki...

Pasta çok güzel olmuş. Modellemede çok başarılı. Önemli olan el emeği göz nuru pastayı baban için hazırlaman bence :) babana sağlıklı nice yıllar dilerim.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

canım,
babacığının doğum günü kutlu olsun:))
pasta çoook güzel olmuş, ellerine sağlık.
Damla'cığımın fotoğrafina bayıldım:))
Sevgiler....

Ferah Gülşen dedi ki...

semracım- teşekkürler ziyaretin ve güzel sözlerin için. Yine beklerim :). sevgiler

Aslı - Teşekkürler ziyaretin için. Damla kedi köpek karınca hiç faketmez hep eline alıp sevmek istiyor ama ben çok pipiriklendiğim için fazla yaklaştırmak istemiyorum. Babasıda tam aksi davranıyor, o yuzden bir hayvan gördüğünde hemen babasının yanına gidip çekiştiriyor benden gizli. Ama arada sırada izin vermek lazım sanırım, haklısın. Sevgiler,

disal - Dileklerin için sağol. Pastalarıda beğendiğine çok sevindim.

Nes - Moral verdiğin için teşekkür ederim, daha çok eksiğim var tabii ama dediğin gibi insanın kendisinin yaptığı bir şeyi sunmakta ayrı bir duygu.Sevgiler,

Didemcim - Teşekkürler canım. Gördügün gibi Damla'nın elinden bir şey kurtulmuyor :).

Baharcicegi dedi ki...

Pastaya cok güzel figurlar yapmissiniz elinize saglik.babanizida saglikli uzun ömürler dilerim

Adsız dedi ki...

canım ablacım senin bu başarılı çalışmalarını görmek beni çok gururlandırıyor.hepsi birbirinden güzel ve lezzetli pastalar.şu ana kadar tattığım kadarı ile.Babacığımın pastası müthiş olmuştu heleki tadı bir harikaydı.Ellerine sağlık.seni çok öpüyorum.
.

NiNo dedi ki...

nicem utlu yillara babacigina nefis olmus pastasida sevgiler

Adsız dedi ki...

:)))))

Canımmmm nefis olmuş. Ben bayıldım. Hele civcivler .. :)
Babana mutlu mutlu seneler.

sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com

Ferah Gülşen dedi ki...

Bahar Çiçeği - Beğendiğine çok memnun oldum. Teşekkürler.

Ebrucum güzel kardeşim ne iyi ettin de geldin. Beni çok mutlu etti ziyaretin. İyi ki varsın.

Nino - canım teşekkür ederim iyi dileklerin için.

Zerrincim çok teşekkür ederim. Civciv(!)leride beğendiğine sevindim :). Sevgiler.

gülriz dedi ki...

Ferahcığım, ellerine sağlık; ne kadar güzel olmuş o güzel kızın babuşunun pastası :))))) Civcivli pasta fikri de şahane şahane... Kocaman sevgiler

ece dedi ki...

Ferahcim canim,
yeni blogun ve ugraşın(pastaların) hayırlı uğurlu olsun...
Damloş prenses kocaman maaşallah...
Babacığınında doğum günü kutlu olsun şekercim...
tekrar görüşmek üzere
ece & ruzgar

Ferah Gülşen dedi ki...

gülriz'ciğim - canim çok teşekkür ederim. Beğendiğine sevindim.

Ece - canim hoşgeldin. Şükür kavuşturana :). Teşekkürler ziyaretin için yine beklerim.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Ferah;
Babana yaptığın pastaya da, bayram kurabiyelerinede bayıldım. Ama Özellikle Ege ve Aras'ın pastası çok ama çok cici olmuş. Keşke 4-5 yaşlarında olsa ve bu pastanın farkına varabilselerdi. 1 yaşında biz büyükler kendimizi eğlendiriyoruz sadece :)
Hepsi için ellerine sağlık diyorum, çok başarılı gidiyorsun gerçekten.
Sevgiler.

Ferah Gülşen dedi ki...

Müge'cim canım benim. Sözlerin beni çok mutlu etti. Çalışmalarımı takdir etmen bana moral verdi inan.
Haklisin bu arada 1. yaş günleri çocuklara eziyet buyuklere eğlence oluyor doğru. Ama anne babalar ilk doğumgünlerinin hep özel olmasini ister daha çok kendileri için :).
Sevgiler,

lalecik dedi ki...

Pastaya bayıldım ellerine sağlık. Sağlıklı huzurlu mutlu bir yıl dilerim.
Sevgiler.