Pazar, Aralık 16, 2007

PUANTİYELİ DOĞUMGÜNÜ PASTASI








Bol pastalı, yoğun bir 4 gün geçirdim ve bu pastayla haftaya merhaba demek istiyorum.

Pastaları yaparken ne kadar çok heyecanlandım bir bilseniz. Heyecanlandım çünkü ilk pasta siparişlerimi almıştım. Bu heyecanımı sizlerle paylaşmak istiyorum. İlki bu pastaydı.


Geçtiğimiz hafta başında eşimin iş arkadaşı bir bayan arkadaşı için pasta yapmamı istedi. Heyecanlanmıştım çünkü tanımadığım biri için ilk defa pasta yapacaktım. Süslemesi belliydi pembe üzerine beyaz puanlı olması istendiği için işim bu noktada kolaylaştı. Pastanın tadı kadar görüntüsü önemliydi. Bu konuda istenen şeyin belli olması beni rahatlatmıştı. Ama iç malzeme hiç denemediğim bol hindistancevizli istenmişti. Kek kakaolu olacaktı. İki gün önceden keki pişirip hazırda beklettim.


Kreması için hemen nasıl yaparım acaba diye araştırmaya giriştim ve yine bahar pastasında denediğim yağlı krema (buttercream)'da karar kıldım. Hindistan cevizi aroması ve 100 gr kadar hindistancevizi rendesi kullandım. Artı olarak araştırma yaparken hindistan cevizli karamel tarifine rastladım. Bu kremayı pasta yapımında başlı başına bir krema olarak kullanmışlardı. Ufak bi değişiklikle ben ek olarak bunuda yaptım ve çok hoşuma gitti farklı tatlarda tekrar denemek istiyorum. Orjinalinde file badem kullanılmış. O şekilde de çok hoş olacağına eminim. Meyve olarakta dililenmiş muz koydum. Pastanın dışı içinde ganaj kullandım.


Son günde süslemesini yaparak sağ sağlim ama olumlu olumsuz samimi eleştirileride beklediğimi belirterek pastamı teslim ettim. Kafamda bir çok soruyla birlikte. Görünüşünü beğendiler mi? Tadını beğendiler mi? Acaba çok mu tatlı bir pasta oldu. Hem buttercream hem karamel hem muz kullandım, içleri bayılmış mıdır? Geceden haber alsamda rahat uyusam şeklinde sabahı zor ettim.

Ertesi günü güzel sözler duyunca sevindim. Ama tahmin ettiğim gibi çok şekerli sevenler için ideal olmuştu :). Bir daha aynı şekilde yapmaya karar verirsem kremalardan birinden şekeri azaltıcam. Ya da meyve olarak mayhoş tadı olan frambuaz deniycem.


Şimdi yapılışına gelince:

Keki hafif sütle ıslattım, yağlı krema sürdüm sonra bir kat muz dilimi dizdim ve üstüne hazırladığım karameli sıkma torbasına koyarak muzların üzerinde gezdirdim. İkinci keki koymadan önce alta gelicek kısmına koyu kıvamdaki ganajdan sürdüm ve üzerine kapadım. Diğer katıda aynı şekilde hazırladım ve en üstünüde ganajla sıvadıktan sonra buzdolabına koyarak bir gece beklettim.


Karamelin orjinal tarifi ve yapılan pasta için buraya bakabilirsiniz. Ben ölçüleri çok fazla ihtiyacım olmayacağı için değiştirdim.


Karamel için gerekli malzeme:

1 bardak şeker

1/4 bardak su

1 bardak krema

yarım çay bardağı kadar hindistan cevizi


Şeker ve suyu bir kaba koyarak hafif ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Ateşi yükseltip karıştırmadan kaynamasını ve koyu sarı renge dönüşmesini bekleyin. Sonra 10 dk süreyle ara ara karıştırın. Ateşten alın. Yavaş yavaş kremayı ekleyin. Şeker bu aşamada sertleşeceğinden tekrar ateşe koyup karıştırarak eritin. Sonra hindistan cevizini ekleyin. Sürülecek kıvama gelmesi için yaklaşık yarım saat bekletin.
Biran önce yazayım derken çok mu karışık anlattım? Biraz öyle oldu sanırım :).


8 yorum:

NiNo dedi ki...

cok guzel olmus masallah kimin dogum gunu nice mutlu yillara

Baharcicegi dedi ki...

pasta cok güzel olmus,renkleri uyum icinde puntiyelerle beraber,elinize saglik.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba canim, blog mansetten dogru geliyorum ve böyle harika görünen bir seker mi seker pasta ile karsilasiyorum, bu tür seker hamurundan harikalar yaratan arkadaslara cok ama cok imreniyorum, harikasiniz. Senin de ellerine saglik diyorum, nefis olmus.

Selam ve sevgilerimle..

Yemekbahane dedi ki...

Çok güzel olmuş pastanız, ellerine sağlık.

sevgiler
Müge

Unknown dedi ki...

selam pasta çok şık olmuş elinize sağlık burada bulamadığım için deneyemedim ama en kısa zamanda Türkiyeden getirtip deneyeceğim içim gidiyor gördükce bu arada tıssiyeyi yaptım çok beğendik yakında bloğa eklerim sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Bu pasta sahane olmus,ellerine saglik.

Misssgibi dedi ki...

Çoook şık olmuş pasta :)

Ellerinize sağlık.

DOğum günü sahibine nice mutlu seneler..

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Ferah Gülşen dedi ki...

nino - Teşekkürler canım.

Baharçiçeği - beğendiğine sevindim. çok teşekkür ederim.

Kevser - ziyaretin için teşekkür ederim. Güzel sözlerin içinde ayrıca teşekkürler. Daha yolun başındayım henüz harikalar yarattığımı sanmıyorum inşallah daha iyilerini yapabilirim.

Yemekbahane - Teşekkürle mügecim.

papatya68 - aman ne güzel demek tissiyeyi yaptınız ve beğendiniz. Çok memnun oldum buna. Ziyaretin için teşekkür ederim.

kızılcık şurubu - Teşekkürler, sevgiler

Zerrin- Canım sağolasın. Eksik olma.