Cuma, Ocak 25, 2008

GECİKMİŞ TARİF: HİNDİSTAN CEVİZLİ ÇİKOLATALAR


Yılbaşında yaptığım ama bir türlü tarifini yazamadığım çikolatadan (soldakiler) bahsedeyim de aradan çıksın istedim. Hem belki merak edenler vardır diye hem de benim arşivimde bulunması için.

Önce şunu söylemek istiyorum ki, herhangi bir çikolata yapımı kursuna katılamadım henüz bunlar benim acemice denemelerim :). Oradan buradan okuduğum, gördüğüm tariflerle kendi kendime yapmaya çalışıyorum. Kursuna giden arkadaşlar muhakakki daha ince teknik detaylar biliyorlardır. Çikolatanın kaliteli görünmesi ve tadının güzel olması için kuvertürün belli bir ısıda eritilmesi ve sonra soğutulması gibi aşamalar var ama ben bunları pek uygulayamıyorum. Ama yinede fena olmuyorlar, ne de olsa ev yapımı :).

Minik yuvarlaklardan oluşan silikon kalıp almıştım yılbaşından çok önce. Bunlar belki çikolata için pek uygun olmayabilir ama aldığım yerdeki yetkili kullanabilirsiniz deyince denemeye karar verdim.

Bir gece zapping yaparken Home Tv de çikolata duayeni Jaques Torres'e rastladım. Mümkün olduğunca programlarını kaçırmamaya çalışıyorum çünkü çok hoş tarifler veriyor, değişik süsleme ve sunum teknikleri gösteriyor. O gece çikolata yapıyordu. Acayip hızlı ve usta bir eli var. Hayranım kendisine :). İlgileniyorsanız eğer cumartesi geceleri program tekrarları oluyor bilginize.
Programı aslında geç açmışım bazı şeyleri kaçırmıştım ama aşağı yukarı böyledir diyerek kendi tarifimi uyguladım. Yalnız programın bir kötü yanı malzemelerin miktarlarını söylemiyor genelde. Kendi kendinize şu kadardır herhalde diye fikir yürütmek zorunda kalıyorsunuz bazen. O yüzden bende temel malzemeleri yazacağım ,yanlış bilgi vermemek için miktar belirtmek istemiyorum. Yalnız şunu söylemeliyim dolgu malzemesi yoğun kıvamda olması gerekiyor, sulu olmayacak.

Gerekli malzemeler:

Hindistan cevizi

Beyaz kuvertür

Krema
Bitter kuvertür

Mısır şurubu (konmasada olur sanırım ama ben mısır şurubunun koyusu anlamına gelen glikoz ekledim birazcık, ev yapımı tarif aşağıda))

1 çay kaşığı kadar Hindistan cevizi aroması (bunuda ben kendim ekledim)


Yapılışı:
-Kremayı ısıtıp içine beyaz çikolata parçalarını ekleyip eriyinceye kadar karıştırdım,

bolca hindistan cevizi ve bir çay kaşığı kadar hindistan cevizi esansı ekledim.

-Diğer taraftan benmarie yöntemiyle erittiğim bitter kuvertürü kalıba döküp şöyle elimde biraz aşağı yukarı sallandırarak her tarafa dağılmasını sağladım ve fazlasını tekrar kaba döktüm.

-Kalıbı dolaba kaldırarak çikolatanın katılaşmasını bekledim.

-Donunca çay kaşığı yardımıyla hindistancevizi karışımından içlerine doldurdum fazla taşırmadan. Sonra tekrar erimiş bitteri üzerlerine döküp kapladım ve bir spatula yardımıyla fazlasını sıyırdıktan sonra tekrar buzdolabına koyup iyice donmasını bekledim.

Silikon kalıp olduğu için çikolatalar hemencecik çıkıverdi. Parlak parlak çikolatalarım oldu. Ama yinede parçalanmaması için dikkatli olmak gerekiyor. Sert çikolata kalıpları kullanılırsa tezgaha ters çevirip vurarak çıkartabilirsiniz.

Acemice yapılan bu çikolatalar aile efradı tarafından çok beğenildi. Bu sonucu almakta beni mutlu etti tabii ki.

Sevgilerimle,

NOT: Ev yapımı Mısır şurubu tarifi:
Bu tarifi Nino'dan almıştım ama henüz denemeye fırsatım olmadı. Yapmak isterseniz malzemeler ve yapılışı söyle:

-400 gr seker
-240ml su
-1 fiske tuz
YAPILISI
Seker ve suyu tencerede 5 dakika kaynatin. Kaynayan sekerli suyu ocaktan alin ve icine 1 fiske tuz ilave edin. Misir surubunuz kullanima hazir.

9 yorum:

kizilciksurubu dedi ki...

Harika görünüyorlar,ellerine saglik canim.

Ball kabak dedi ki...

Galiba 10 tane yiyebilirim.Ellerine sağlık.

Kevser dedi ki...

Canim,
birakmis oldugun güzel yorum icin kendim bir tesekkür edeyim dedim ve tabii ki de hosgeldin sayfama.

Fakat senin bu nefis cikolatalarin beni benden etti, hem de en cok sevdigim hindistan cevizi ve cevizli yapmissin, cok profesyonelce olmuslar, ellerine saglik diyorum.

Tekrar görüsmek üzere, hoscakal canim.

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ve öpüyorum..

semra mutfakta dedi ki...

ellerine sağlık,bunlardan bende yapmak istiyorum ama henüz cesaret gösteremedim.en kısa zmanda yaparım umarım.

pastacirapunsel dedi ki...

Canımmmmmm,

bu şahane çikolataları tadabilme şansına erişmiş bir olarak diyebilirim ki; üstüne çikolata tanımam:)

Ellerine sağlık Lila'm,

Sevgiler kocaman kocaman....

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

oh oh oh harika görünüyor bunnar canım ellerine sağlık...sevgilerimle

PASTAlila dedi ki...

Kızılcık şurubu - teşekkrler canım

ball kabak - :) o kadar özendirici görünüyor mu Teşekkürler.

Kevser - Teşekkürler güzel yorumun ve dileklerin için. Ben de her zaman beklerim.

Semra'cığım - yapana kadar gözünde büyüyor haklısın ama yaptıktan sonra çokta zorlayıcı olmadığını görürsün. Sevgiler,

Rapunsel'ciğim - Bunlarmıydı tediğin emin misin ;). Teşekkürler canım.

Gönül'cüğüm teşekkürler canım.

Adsız dedi ki...

rezalet

Adsız dedi ki...

rezalet biraz kendinizi geliştirin ben 50 yaşındayım bu tarifi 7yaşındayken annem yapardı yani siz hesaplayın