Perşembe, Mart 20, 2008

BROWNI


Uzun zamandır tuzlu bir şeyler yapmadım farkındayım ama tatlı bir şeyler yapmaktan özellikle kakaolu çikolatalı tarifler denemekten kendimi alamıyorum. Women's Weekly dergisini karıştırırken bu browniye rastladım. Orjinali böyle değil elbet yani üstündeki limonlu glazürü ben sonradan kendim yaptım. Görüntü daha bir hoş olsun diye. İçinde de beyaz ve sütlü iri çikolata parçaları vardı ben çok yoğun olur diye koymadım belki öylesi de güzel oluyordur denemek lazım :).

Görüntü olarak bayağı nemli ve yoğun tadı varmış gibi duruyor ama öyle değil. Yani ısırdığınız zaman ilk anda kıvamlı yumusak bir kurabiye ısırıyor gibi oluyorsunuz, hafif nemlenince tadı farklılaşıyor, ağızınızda yavaşça evirip çevirdikçe hımmmm diyorsunuz ve ikinci kere ısırmak için sabırsızlanıyorsunuz :).

Gerekli malzemeler:

-125 gr parçalanmış tereyağ
- 200 gr bitter kuvertur
- 110 gr şeker
- 185 gr un
ayrıca içine eklemek isterseniz
- 150 gr beyaz kuvertur iri parçalanmış
- 100 gr sütlü çikolata iri parçalanmış


Yapılışı:
Fırını 180 dereceye ayarlayın
19 cm kare kek kalıbının dibini yağlayın ve kenarlardan 5 cm çıkacak şekilde yağlı kağıt koyun.
Bitter çikolata ve yağı küçük bir tencereye alıp kısık ateşte eritin ve iyice karıştırın. 10 dk soğumaya bırakın.
Şeker ve yumurtayı karıştırın ve elenmiş unu ekleyin. Bu aşamada iisterseniz iri çikolata parçalarını da ekleyin ve kek kalıbına dökün. 35 dk pişirin.
Kek kalıbından çıkarmadan soğumaya bırakın.

Üstüne arzunuza sadece göre kakao serpin ya da çikolatalı glazür hazırlayın. Limonlu glazürü dediğim gibi ben sadece görüntü amaçlı kullandım tadında önemli bir güzellik katmadı, sadece limon suyu kullandığım için de bayağı ekşi bir tat oldu :). Renklensin diye de çok azıcık da sarı gıda boyası ekledim.
Glazürü merak edenler olursa diye yazıyorum, göz kararı yaptığım için ölçü vermiyorum. Nişasta, su, limon suyu ve pudra şekerini iyice karıştırıp hafif ateşte pişirin çok koyulaşırsa su ekleyin. Ilınınca süsleme için kullanın.
Afiyet olsun.

6 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ne kadar değişik bir brownie,ellerine sağlık Ferah.. Üzerindeki pelte gibi bir şey mi? Tarifi göremedim de :)

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Lilaaa'mmm,

Tarifi isteriiimmm:)) Ne kadar enteresan bir brownie buuu:)))

Sımsıcak sevgiler...

Feyza Fidan dedi ki...

Ferahcımm, nasılda güzel anlatmışsın browniyi yiyişini :))) Allah iyiliğini versin emi...Canım nasıl istedi gecenin bu saatinde..
Canım Ferahım, pastalarımıza yaptığın yorumlar için çookkkkk teşekkürler, sen ve senin gibi pasta ustaları böyle güzel yorumlar yapınca inanki süper seviniyoruz..
Browninse süperrrrr, ellerine sağlık canımcım,
Damlayı ve seni kocaman öptüm...

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim harika gorunuyor

Ferah Gülşen dedi ki...

Aslı'cığım yoğunluktan tarifi geç yazdım :). Çok teşekkür ederim.

Didemciğim görünüş itibariyle biraz enterasan oldu doğru :). Sevgiler canım.

Feyzacığım, canım Allah sizin de hep iyiliğinizi versin :)). Teşekkürler canım benim.
Pastalarınız gerçekten bir harika hem estağfurullah biz daha usta mertebesine ulaşmadık hem siz arkadan gelip geçtiniz bile :). Sevgiler, öpüldün

Nino'cuğum teşekkürler canım. Arnavutluğa sevgiler, selamlar :).

Adsız dedi ki...

Evet ablacım,ben bu browni yi tatmış biri olarak,sevgili blogcu lara şunu demek isterim ki,gerçekten tadını yazdığın tarifin eksik hiç bir yanı yok.Aynen senin yazdığın gibi, yedim ve mükemmel bir lezzet.Lütfen deneyin...Ellerine sağlık,öpüyorum....