Perşembe, Ekim 14, 2010
Çikolatalı Fındıklı 'Torte'
Bir kek pişirirken en büyük hayal kırıklığı nedir? Kabarmaması ve ya kabardıktan sonra çökmesidir değil mi? Bu kek değil gerçi 'torte' :). Kekten ne farkı var?
Kullanılan malzeme keke göre daha zengindir. Mesela krema, çikolata, tereyeağ gibi. Dokusu daha nemlidir.
Kek daha hafif kullanılan malzemeler daha basittir. Yapımı torte kadar uzun sürmez.
Kabarması değil aksine kabarıp çökmesi, üstünün çatlaması beklenir.
Kullanılan un miktarı çok azdır, yerine ince çekilmiş fındık, badem kullanılır.
Üstünü krema, ganaj ya da meyveli glazürle kaplayıp daha bir pasta havasına sokabilirsiniz.
Joy of Baking sitesinde tarifini gördüğümden beri hep aklımdaydı ve nihayet dün yapmak kısmet oldu.
Sonuç:
Bir çay davetiniz için eğer vaktiniz varsa kek yerine torte yapmanızı tavsiye ederim. Çok övgü alacağınız garantidir :).
Gerekli malzemeler:
- 70 gr kavrulmuş fındık (ince çekilmiş olacak)
-30 gr un
-1/4 tatlı kaşığı tuz
-4 büyük yumurta
-170 gr bitter çikolata (%70 kakao içeren çikolata tavsiye edilir)
-170 gr tuzsuz tereyağı
-150 gr şeker
-1 tatlı kaşığı vanilya
-1/4 tatlı kaşığı krem tartar (yerine limon suyu da olur)
Yapılışı:
-20 cm çapında kek kalıbına yağlı kağıt yayın.
- Yumurtaları beyaz ve sarılarını iki ayrı kaba ayırın. Oda sıcaklığına gelmeleri için üzerlerini streç film ile kapatarak bir müddet bekletin.
-Fırını 175-180 dereceye ayarlayın.
- Tereyağını ve parçalanmış çikolatayı ısıya dayanıklı bir kaba alın ve benmari usulu eritin (kaynayan su dolu bir kabın üzerine oturtun)
- Tereyağı ve çikolatayı karıştırarak bir kenara alın.
- Yumurta sarılarını 100 gr şeker ile hafif koyu bir hal alana kadar çırpın.
- Vanilyayı ekleyin. Ilık çikolata karışımınıda ekleyin ve spatula ağır ağır karıştırarak bir yandan un ve fındığı ekleyin.
- Diğer yandan yumurta beyazlarını mikserle orta hızda köpükleşene kadar çırpın ve sonra krem tartarı ekleyin.
- Hafif katı bir hal alana kadar çırpmaya devam edin.
- 50 gr şekeri yavaş yavaş karışıma ekleyip mikserin hızını artırın. Katı bir hal aldığında karıştırmayı durdurun.
-Büyük bir spatula ile yumurta beyazından biraz alıp çikolatalı karışıma ekleyip hafifçe karıştırın ve sonra hızla kalan beyazı ekleyip katlama usulü karıştırın (alttan alıp üste karıştırma). fazla karıştırmamaya özen gösterin.
-Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve üstünü düzleştirin.
-Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 40 dk pişirin. Kürdan testi yapın, kürdan kek kırıntıları ile nemli çıkıyorsa tamam demektir. Fazla pişirmeyin.
- Kek kabaracak ve sonra çöküp çatlamaya başlayacak. Keki fırından çıkarıp soğuyana kadar kalıpta tutun
Çırpılmış krema ve çikolata sos ile servis edebilirsiniz. Yaptıktan bir gün sonra tüketilmesi tavsiye edililir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Çok nefis görünüyor canım ellerine sağlık..
Sevgiler..
Nefiss görünüyor. Ellerinize sağlık,... Yanına bir bardak kahve ile çok güzel olur.
Cok lezzetli olduguna eminim. Ellerine saglik. Sevgiler...
Ferah'cığım,
Bu bilgiler için çok teşekkür ederim.
Enfes bir torte olduğu görüntüsünden belli. Ah! ah, bir de şu yağ miktarı az olsaydı ne güzel olurdu. Denemek istiyorum ama yağ miktarını yarıya indirsem lezzeti nasıl olur acaba diye de düşünmeden edemiyorum.
Bu yağlar beni çok korkutuyor(kollesterol ve trigiliseridler tavan yapınca).
Ellerine sağlık Ferah.
Çok sevgi ve selamlar,
Gülcüm çok teşekkür ederim.
Serap bir kahve çookkk iyi gider, sevgiler :)
Nesrincim sevgiler bizden size, teşekkürler.
Işıl'cığım (desem bir mahsuru var mı ;)., çok teşekkürler ziyaretin için. yag konusunda haklısın az degil, ama su yaglar da işin içine fazla girmeden de bir şeyler zor lezzetli oluyor sanırım :D. Opuyorum
Yorum Gönder