Pazartesi, Aralık 27, 2010

FINDIKLI PARMAK BASKI KURABİYE 'THUMBPRINT COOKIES'

ganaşlı kurabiye

Yılbaşı yaklaşırken çoğu kişi yılbaşı mönüsünde ne olmalı, eşe dosta ne ikram edilmeli, ne hediye vermeli derdine düşüyor. Çok keyifli bir dert bu... Çok keyifli, eğlenceli, yaşam sevinci veren bir dert bu... Tüm dertlerimiz böyle olsa keşke.

Yeni yıldan dileğim herkes için verimli bir yıl, başarılı bir yıl, sağlıklı bir yıl olması kadar dertsiz kedersiz bir yıl olması...

Sıra fındıklı kurabiyelere geldi. Orjinal adı 'Thumbprint Cookie' olan bu kurabiye tarifi joy of bakings'ten.

Kurabiye hamurundan kakaolu ve içleri ganaj,  karamel dolgulu olarak değişik versiyonlarını denedim kendimce. Fena olmadılar. Aslının içinde ahududu reçeli var. Öyle de denemiştim ama fotolarını çekmemişim nasıl olduysa :(.

fındıklı karamelli kurabiye


Bu ara karamele takmış durumdayım bir çok şeye karıştırarak bu güzel tadı kullanıyorum. Ama belli bir tarif uygulamadan kafama göre göz kararı denemeler yapıyorum. O yüzden size karamel tarifini vermeyeceğim şimdilik. Ana maddelerini saymak gerekirse şeker, tereyağı ve süt :).

Gerekli malzemeler:

- 113 gram tereyağı, oda sıcaklığında


- 50 gram şeker

- 1 büyük yumurta, sarısı beyazı ayrılacak

- vanilya

- 130 gram un

- 1/8 tatlı kaşığı tuz

- 100 grams çekilmiş fındık, ceviz ve ya badem

- 1/2  fincan kadar ahududu reçeli

Yapılışı:

- Tepsinizi yağlı kağıt serip hazırlayın

- Fırını 177 dereceye ayarlayın

- Mikser ile tereyağı ve şekeri 2-3 dk çırpın

-Vanilya ve yumurta sarısını ilave edin

- Un ve tuzu bir yerde iyi karıştırın ve yağlı karışıma ekleyip yoğurun. hamur çok elinize alıp yuvarlamak için çok yapışkansa 30 dk dolapta bekletin.

- Ufak bir kasede yumurta beyazını hafif çırpın.

-Çekilmiş fındığı bir tabağa alın, hamurdan ufak parçalar koparıp yuvarlayın önce yumurta beyazına batırın sonra her tarafını fındığa bulayıp tepsiye dizin.

- Ortalarını parmağınızla bastırıp çukurlaştırın ve içlerini yarım tatlı kaşığı kadar reçel ile doldurun.

- 13-15 dk pişirin.

Not: Eğer kurabiyeleri derin dondurucuda saklayacaksanız ve ya içlerini benim yaptığım gibi ganaj ve ya çikolata ile dolduracaksanız boş pişirin.

Afiyet olsun...

Herkese iyi bir yılsonu haftası diliyorum...

3 yorum:

neslice dedi ki...

Merhaba,
Lilayı ben de severim. Bloğunuzu çok beğendim. Tariflerinizi deniycem..
İyi seneler :))

Damak Tadı dedi ki...

Bu kurabiyeleri Almanlar'da çok yaparlar ve nefis olur..Ellerine sağlık harika görünüyorlar..Sevgiler..

Ferah Gülşen dedi ki...

sevgili Neslice, ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim. sevgiler...