Çarşamba, Ekim 21, 2009

KARAMELLİ CUPCAKE

 Cupcake dosyasını açıyorum arkadaşlar :). Bir müddet değişik 'cupcake' denemeleri yapmak istiyorum. Sizin için araştırıp, deneyip, afiyetle yiyip :) sizinle paylaşacağım. Bu, yeni tatlar şeklinde ve ya sadece süsleme alternatifleri şeklinde olabilir. Zamanla göreceğiz hep beraber. Araya başka tariflerde girebilir tabii. Bu kararımdan sonra ilk denemem karamelli oldu. Daha önce yapmış olduğum portakal kremalı cupcake, muzlu 'cupcake' tariflerine de bakabilirsiniz.

Cupcake ya da Türkçeleşmiş adıyla kapkek son yıllarda pek bir popüler oldu. Amerika'da tam bir cupcake çılgınlığı yaşanıyor ve tüm dünyayıda etkisi altına aldı dolayısı ile. Nemli bir dokusu olmasından ötürü benimde ilgi alanıma giriyor elbet. Muffinleri sevmiyorum pek, kuru ve sıkı oluyorlar. Cupcake ler daha bir mini pastacık havasındalar. Kremalandırıldıkları zaman tatlarına tat katılıyor.

Benim şu aceleciliğim ve zamanla olan yarışımdan dolayı bazı şeyler tutmuyor hesap edildiği gibi. Bir mutfakta bir şeyler ters gidiyorsa üzerine gitmemek lazım değil mi, ama hayır ben inatla krema kıvamını tutturucam diye saatlerimi harcadım resmen. Aman canım karamel kremasında ne var demeyin. Acele ile ölçüleri ve pişirme sürelerini kaçırırsanız karamel bir faciaya dönüşebiliyor. Neyse krema bir yana ben kekin tadına bayıldım. Karamel sosunu ve krema tarifini sabırla uygularsanız sonuç mükemmel elbet. Ben iki şekilde sunuş denedim ama karamel sosum biraz akışkan olduğu için biraz yayıldı. Olmasa da olur ama içine kullandığım dolgu krema kesinlikle olmalı.

Bulduğum iki hatta üç tariften yararlanarak tek tarif uyguladım. Bazı yabancı malzemeleri bulmak zor olduğu için kendime göre çevirdim. Mesela 'golden syrup' kullanılması gereken yerde karamel şurubunu kullandım.

Gerekli malzemeler:

- 125 gr tereyağ

Blok Alıntı
- 2/3 cup (su brd)

- 1/4 cup karamel şurubu (tarifi aşağıda)

-2/3 cup süt

- 2/3 cup esmer şeker (olmayanlar şekeri biraz pekmezle renklendirebilir, bu tiyoyuda bir yabancı kaynaktan edindim)

- 1 cup + 1/3 cup un

- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu

- 1 az çırpılmış yumurta

Yapılışı:

- 12 adet Cupcake kağıdınızı hazırlayın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın.

- Parça parça yapılmış tereyağını, şurubu, sütü ve şekeri bir kaba alıp kısık ateşte eritip iyice karıştırın.

- 15 dakika soğuması için bırakın.

- Unu kabartma tozuyla eleyin ve karamelli karışıma katıp karıştırın.

- Yumurtayı ekleyin.

- Kalıplara paylaştırın ve yaklaşık 20-30 dk pişirin. 20 dk sonra kürdanla test edin.

Karamel şurubu:

- 1 cup şeker

- 1/4 cup su

- 1/2 cup su (daha sonra kullanılmak üzere)

Şekeri ve suyu bir kaba koyun mümkünse uzun saplı bir tencere olsun. Kokusu çıkıp, rengi koyulaşmaya başladığı anda kalan suyu içine dökün ve tahta bir kaşıkla karıştırın ama DİKKAT !suyu eklerken etrafa sıçrayacağından dolayı bir eldiven kullanın ve geri durun.

Hafif ağdalı bir kıvam alıncaya kadar pişirin. İki parmak arasına aldığınızda yapışkan bir kıvam olacak. Tabii yine bunu direk elinize değil bir çorba kaşığının arkasına damlatarak hafif soğumasını sağlayın öyle elleyin.

Karamel şurubu kalırsa kalanın içine tereyağ ve süt koyarak hafif koyulaştırıp kekin üzerine dökebilirsiniz benim gibi. Veya sadece karamel kremasını kullanabilirsiniz.




Karamel kreması:
-2 cup esmer şeker
-1/4 tatlı kaşığı tuz
-1 cup süt
-2 yemek kaşığı tereyağ
- Şeker, tuz ve sütü bir kaba alarak karıştırın ve orta sıcaklıkta ara ara karıştırarak kaynatın. Dikkat edin taşabilir. Yanınızda içi buzlu su olan bir kap bulundurun. Tatlı kaşığının ucuyla bu karışımdan suya damlattığınızda bir top haline dönüşüyorsa dağılmadan, o zaman kıvamı tamamdır.
- Ateşten alıp içine tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın ve ılınmaya bırakın. Yüksek devirdeki mikserle 4 dk kadar çırpın. Sonra cupcakelerin üzerine sürün. eğer kıvamı sulu olduysa buzdolabında bekletebilirsiniz.
Ben bu kremayı keklerin içine dolgu olarak kullandım tadı çok güzel oldu. Tavsiye ederim.
Yalnız unutmayın, en güzel cupcake bir gece bekleyen cupcake dir:). Bekledikçe tadı oturuyor çünkü.
Afiyet olsun sevgiler,

3 yorum:

müjde dedi ki...

Süper olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler...

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

karamel en sevdiğim şeylerdin birisi eminim çok lezzetli olmuştur.
sevgilerimle,

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

karamaell
karamelll
karaamellllllllll
daima :)))))