Salı, Ocak 04, 2011

BROWNİ TART

brownie tart

Bakın söylüyorum, bu tarifi deneyipte beğeneceğinize, beğenmek ne kelime bayılacağınıza, sık yaptığınız tarifler arasına gireceğine, hatta pasta yerine kullanacağınıza garanti veriyorum :).

Çok mu iddialı konuştum? Evet belkide ama çikolata, browni denince akan sular durur benim için. Öyle oluncada bu tarifi nasıl beğenmem. Benim gibi browni tutkunlarına sesleniyorum beğenecekelerine dair söz veriyorum. Yapıpta beğenmeyen olursa lütfen paylaşsın.

Bir kere ıslak, kendinden kremalı pasta gibi, bir kere çikolatalı, içi arzunuza göre fındıklı, fıstıklı, piştikten sonrada açtığınız delikler ganaşlı ve frambuaz sos dolgulu. Orjinal tarifinde sadece ganaş kullanılmış ama ben bir değişiklik yapıp ganaşa artı olarak frambuaz sos da kullandım.

Bizim evde çok beğenildi.Yılbaşı soframızın favori tatlısı oldu.

browni tart

Dar bir zamanınız varsa doğum günü pastası olarak bile sunabilirsiniz. Pandispanyayı katlara kes araya krema sür, meyve koy derdiniz olmaz. Üzerini de arzunuza göre süslediniz mi iş tamamdır.

Yapımı gayet basit ama tam tadında yemek için bir gün sabretmeniz gerekiyor maalesef... Bu tartın bir başka güzel yanı 1-2 hafta buzdolabında bekletebilirsiniz hatta dondurabilirsiniz.

Tarif yine joy of bakings'ten.


Gereken malzemeler:

- 110 gram kvrulmuş ve ufak parçalanmış fındık ve ya ceviz.

-  200 gram (yaklaşık 14 yemek kaşığı) tereyağı

- 85 gram bitter kuvertür ve ya marketlerde satılan %70 kakao içeren çikolata

- 45 gr kakao

- 250 gram beyaz şeker

- 3 büyük yumurta 

- 2 tatlı kaşığı sıvı vanilya ve ya bir paket vanilya 

- 85 gram krem peynir (labne değil)

- 65 gr un

- 1/4 tatlı kaşığı tuz

- 50 gr kadar ganaş ve arzu ederseniz frambuaz sos (yapılışları aşağıda)

Yapılışı:

- Fırını 165 dereceye ayarlayın

- Varsa 23- 25 cmlik kelepçeli tart kalıbı en iyi sonuç verecek kalıptır ama yoksa benim gibi yuvarlak borcam tepsi kullanabilirsiniz. İçinden dilimler halinde çıkarabilirsiniz.

- Tereyağını ve çikolatayı ufak parçalara bölün ve ikisini barber benmari usulu eritin.

- Çikolata karışımını daha büyük bir kaba alarak içine şekeri ve kakaoyu ekleyin mikserle yavaş hızda iyice karıştırın.

-Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın.

- Vanilyayı da ekledikten sonra ufak parçalar halinde krem peyniri ekleyin ve çok minik parçalar kalana kadar çırpın.

- En son tuz ve unu karıştırın ve çikolatalı karışıma ekleyin. Bu aşamada mikserle değil elle çırpıcı yardımıyla unu yedirin.

- Fındıkları da ekledikten sonra kalıba boşaltıp üstünü kaşık yardımıyla düzeltin ve fırına verin.

- Yaklaşık 30-35 dk pişirin.

- Kürdan testi yapın. Yanlardan 2 cm içerden kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa olmuş demektir. İç kısmı hala pişmemiş görünebilir size. Islak kıvamda seviyorsanız o şekilde çıkarın fırından ama yok daha içini çeksin derseniz 5 dk daha pişirin.

- Fırından çıkardıktan sonra 5 dk bekletin sonra bir aparat yardımı ile bu bir tahta kaşığın arkası olabilir 1-1,5 cm aralıklarla delikler açın. Derin olabilir.

- Çay kaşığı ile delikleri ganaş ile doldurun. Tartın sıcaklığından ganaş çekecektir sonra boşalan kısma bu sefer frambuaz sos doldurun. Ya da tekrar ganaş doldurun soğumaya bırakın.

Tart en az bir gece buzdolabında bekletilirse tadı daha oturmuş olacaktır.

GANAŞ: 80 gr kremayı kaynama derecesine gelene kadar içine 65 gr çikolata parçalar halinde ekleyin iyice karıştırın ve dolapta soğumaya bırakın.

FRAMBUAZ SOS: Bir kase kadar frambuazı (donmuş ise çözülmesini bekleyin ve fazla suyunu süzün) süzgeçten geçirin ve ya rondodan geçirin içine pudra şekeri ekleyin.
 
 

11 yorum:

neslice dedi ki...

Çok nefis görünüyor. Malzemeler kolay ölçülebilir türden olsaydı emin olun denerdim. Ellerinize sağlık

Ferah Gülşen dedi ki...

Neslice hanım aşağıdaki linkten gram ölçü karşılıklarını bulabilirsiniz.

http://cafefernando.com/turkce/olculer/

sevgiler...

pelince dedi ki...

Ferah çok değişik ve güzel olmuş.. Kutlamalar için gerçekten nefis..
ellerine sağlık..

Ferah Gülşen dedi ki...

Pelincim teşekkürler beğenmene sevindim :)

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

Sevgili arkadaşım bizleri yalnız bırakmayarak etkinliğimize katıldığın için teşekkür ediyoruz....

Sevgiler

Selma&Aslı

Adsız dedi ki...

Ferah hanim,tarifinizi denedim.anlattiginiz kadar varmis.hele bir de sicak yenince immmh!sufle niyetine...paylastiginiz icin tesekkurler. Arife

çiğdem dedi ki...

Canım ellerine sağlık.İlk fırsatta deneyeceğim.BAILDIMMM.Çikolata-ıslak-brownie böyle bir üçlüye asla hayır dememmmmm:))))))))9

pinkdreams dedi ki...

lezzetbloglari.blogspot.com adresinde yarışma başlamıştır. Tüm yemek blogları katılabilir. Yarışma detayları blog sayfamızda ve facebook sayfamızda mevcuttur. Katılımlarınızı bekliyoruz. Yarışma sonunda birinci seçilen blogun ve tarifin Şubat ayı sonunda çıkacak ilk dergimizde tanıtımı yapılacaktır. Detaylar için facebook sayfamız: http://www.facebook.com/pages/Mutfa%C4%9F%C4%B1mdaki-Tarifler/211141232312839

Disal duru dedi ki...

merhaba canım..denedim ve çok beğendim :) teşekkürler tarif için....)

Ferah Gülşen dedi ki...

Disalduru beğenmenize çok sevindim. sevgiler

hhgtuiklutytf dedi ki...

a片手機看到飽
a片免費看看到飽
做愛a片直播網
a片下載網路電視
日本a片直播線上看
av女優手機看到飽
色情手機看到飽
18成人網站手機看到飽
視訊聊天室手機看到飽
情趣用品手機看到飽
a漫h漫手機看到飽
色情性愛光碟手機看到飽
sex手機看到飽
做愛手機看到飽
成人影城手機看到飽
情色貼圖手機看到飽
情色手機看到飽
色情網站手機看到飽
.
.
.
.
.
.
.
.
.